Mange lokale i Amed/Diyarbakir folk støtter Öcalans opfordring om afvæbning, men tror ikke på AKPs løfter om reformer.

De fleste af de lokale mennesker i den kurdiske hovedby Diyarbakir/Amed, som Jiyan.dk har talt med, støtter den fængslede PKK-leder Abdullah Öcalans opfordring til hans krigere om at afslutte den væbnede kamp mod Tyrkiet.

Öcalan foreslog en “demokratisk løsning” for det kurdiske problem og sagde, at en ny æra for kurdere i Tyrkiet “vil være baseret på et frit og ligestillende statsborgerskab i den tyrkiske republiks forfatning.”

“Öcalans budskab er meget fornuftig,” siger Ahmet Celik, en 29-årig skolelærer.

Han finder dog den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan og AKP-regerings snak om rettigheder til kurderne utroværdigt. En vigtig del af kurdernes krav er modersmålsundervisning på kurdisk på offentlige skoler.

“Jeg stoler ikke på, at AKP vil give os vores rettigheder,” siger Celik.

“Men hvad er alternativet? Vi ønsker ikke at gå tilbage til krig, så der er intet andet valg end at stoppe den væbnede kamp,” lyder det afslutningsvist.

Omkring 40.000 mennesker, hovedsageligt kurdere, er blevet dræbt, siden PKK startede den væbnede kamp i 1984.

Murat Arif, en pizzabager, mener ikke, at kurderne snart vil få deres ønskede rettigheder.

“Men vi ønsker ikke mere blodsudgydelse. Gennem fredelige metoder vil kurderne langsomt, skridt for skridt, opnå deres rettigheder, tror jeg.”

Arif frygter, at modstanderne af fred vil forsøge at sabotere processen gennem provokerende handlinger.

“Derfor er det vigtigt, at vi fortsætter med fredsprocessen på trods af de kommende, potentielle provokationer.”

Hacer Sahin, en 28-årig butikssælger, støtter Öcalans opfordring og tror, at kurderne har bedre chancer end tidligere for at kæmpe i parlamentet via det pro-kurdiske Folkenes Demokratiske Parti (HDP).

“Vores tidligere parter, DTP, BDP, osv. fik næsten kun stemmer i den østlige del af Tyrkiet. Med HDP kan vi nå et bredere publikum og få vores politiske krav bedre igennem i det tyrkiske parlament,” håber Sahin.

HDP blev dannet i 2012 som en paraplyorganisation for BDP og nogle venstreorienterede tyrkiske partier. Partiet deltager i parlamentsvalget i juni 2015 med et håb om at komme over den tyrkiske spærregrænse på 10%.

Ayse Ozdemir er en rengøringsdame, og har tillid til, at AKP vil løse det kurdiske spørgsmål.

“Hvis PKK afvæbner, giver AKP med tiden vores rettigheder. Det er en proces, og det er urealistisk, at AKP skulle kunne give os rettighederne med det samme,” siger Ozdemir.

Hun henviser til, at der de sidste par år har været nogle forbedringer under AKP. Sidste år blev det meddelt, at den første kurdisk-sproget universitet ville åbne snart i Diyarbakir, hvor hospitaler er begyndt at yde service på kurdisk.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer