Stående klapsalver til BDPs EU’s repræsentant under EL-årsmøde, da han sagde: ”Europæerne må fjerne PKK fra terrorlisten”.

Det prokurdiske parti BDPs (Freds- og Demokratiparti) EU-repræsentant Fayik Yagizay holdt i dag tale under Enhedslistens kongres i København.

”Jeg vil takke jer for jeres støtte til Roj-TV,” sagde Fayik Yagizay med henvisning til den kurdiske tv-station, der sendte fra København, men som krævedes lukket efter tyrkisk pres. Venstrefløjen, især Enhedslisten, støttede Roj-TV.

Fayik Yagizay takkede derefter Enhedslistens politikere Nikolaj Villumsen og Søren Søndergaard for deres arbejde i Europarådet og Europa-Parlamentet, hvor de har sat fokus på kurderne.

Han kom ind på sagen om Leyla Zana, som også skulle have deltaget i kongressen, men blev forhindret. Fayik Yagizay fortalte, hvordan den kurdiske kvinde i 1991 kom ind i det tyrkiske parlament som den første kvindelige repræsentant for sit folk og i 1994 blev idømt en lang fængselsstraf for bl.a. at have talt kurdisk i den tyrkiske folkeforsamling.

”Da Tyrkiet blev dannet i 1923, beroede det på idéen om ét land, ét sprog og ét folk, nemlig tyrkerne. Kurderne blev ekskluderet og undertrykt. Derfor gjorde PKK oprør i 1984,” sagde Fayik Yagizay.

”Tyrkiet har indset, at de ikke kan besejre PKK gennem våben og har derfor indledt forhandlinger. Jeg håber, man finder en fredelig løsning på dette problem,” tilføjede han.

Dog var der ikke kun kritik af Tyrkiet. BDPs EU-repræsentant langede også ud efter europæerne under sin tale.

”I bliver også nød til at ændre jeres sprogbrug og attitude overfor PKK. I må fjerne PKK fra EU’s terrorliste,” sluttede han af med at sige til stående klapsalver fra salen.

I denne uge fjernede Europarådet terrorstemplet af PKK. Hvor de kurdiske guerillaer før blev kaldt “PKK-terrorister”, vil man fremover skrive “PKK-aktivister”.

Om det får nogen betydning for EU’s terrorliste, må tiden vise. 

Kommentér via Facebook

kommentarer