I weekenden blev der spillet den gamle socialistisk, kurdiske march Herne Pêş fra en højtaler i en moske i den kurdiske provins Şırnak. Tyrkisk politi stoppede musikken.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Da indbyggerne i provinsen Şırnak i det sydøstlige Tyrkiet / Nordkurdistan i weekenden samledes om Geylanî Moskéen ved 21-tiden var det ikke til lyden af islamisk bøn på arabisk. Nej, de hørte i stedet den gamle, socialistiske march på kurdisk, Herne Pêş sunget af musikeren Şivan Perwer.

Marchen tiltrak en stor menneskemængde, hvorefter tyrkisk politi kom beslaglagde den båndoptager, hvorfra Herne Pêş blev spillet. Politiet har nu indledt en undersøgelse af sagen.

Ifølge nyhedsbureauet Firatnews.com er det PKK’s ungdom Însîyatifa Ciwaniya Apocî, der stod bag episoden.

Kontroversiel og populær march

Herne Pêş er skrevet af digteren Nalî og blev bl.a. benyttet under det kurdiske oprør i Irak i september 1961. Sangen er yderst populær i kurdiske kredse og er i de kurdiske områder i Tyrkiet og Syrien blevet udråbt til kurdernes anden nationalsang efter nationalhymnen Ey Reqîb.

Den kurdiske kvindegruppe Koma Asmîn blev kom i retten for at have sunget sangen i 2002, mens andre har sunget marchen uden at politiet greb ind, som da Grup Yorum sang den under en stor koncert i Istanbul i 2003.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer