Spansk journalist kan ikke genkende beskyldninger mod PYD om mediecensur, da han selv arbejder ganske frit i Rojava. “Men han vil selvfølgelig aldrig få problemer med PYD, fordi han er en vestlig journalist. PYD vil aldrig angribe vestlige journalister, fordi det vil give dem et dårligt internationalt ry,” siger Fahmy Almajid, mangeårig journalist fra DR.

Karlos Zurutuza er en spansk-baskisk journalist. Han mener, at beskyldningerne mod Demokratisk Enhedsparti (PYD) om at fængsle og bortføre journalister er overdrevet, og han arbejder selv i Syriens kurdiske områder, kendt som Rojava, uden problemer.

“Der er også journalister på den oppositionelle side, der arbejder frit og uden at blive antastet. At tale om chikane mod lokale journalister som noget generelt, er langt fra sandheden i Rojava,” siger Zurutuza til Jiyan.dk

Den fransk-baserede organisation Journalister Uden Grænser kritiserer PYD for at krænke informationsfriheden og arrestere journalister i Rojava.

“PYD og dets håndlangere har ingen skrupler over at arrestere eller endda bortføre folk, der formidler nyheder og informationer, som de anser for at kritiske. Formålet er at lukke munden på dem og skræmme andre væk,” skrev Journalister uden Grænser i deres rapport (læs rapporten her).

Fahmy Almajid er uenig med Zurutuza. Han er en prisbelønnet journalist, der arbejdede som journalist i ca. 40 år, herunder på Danmarks Radio, men har rødder i Qamishlo i Rojava.

“Zurutuza vil aldrig få problemer med PYD, fordi han ikke er en kurdisk journalist. PYD vil aldrig angribe vestlige journalister, fordi det vil give dem et dårligt internationalt ry,” mener Almajid.

Han selv blev stoppet af den syriske efterretningstjeneste (Mukhabarat) i 2011, men slap for problemer, fordi han er dansk statsborger, mener han.

Christian Sinclair, leder af Center for Mellemøstlige Studier ved University of Arizona, mener også, at de omtalte arrestationer og bortførelser sker imod regionale journalister.

“Det er mere specifikt mod journalister fra medier i irakisk Kurdistan. Det er resultatet af en større politisk konflikt mellem PYD i Rojava og Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) i irakisk Kurdistan,” siger Sinclair til Jiyan.dk.

Han henviser til de seneste spændinger mellem KDP og PYD pga. gravning af grøfter på Rojavas grænse og arrestationer af politikere fra Kurdistan Demokratiske Parti-Syrien (KDP-S).

Spanish journalist: Allegations against Syrian Kurdistan’s PYD are exaggerated

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer