Erdogan er demokratisk valgt og har også bragt meget godt til landet, men magtanvendelsen mod demonstranterne er helt ude af proportioner, siger udenrigsminister Villy Søvndal.

Den danske udenrigsminister Villy Søvndal er bekymret over tyrkisk politis brug af magt under de seneste to ugers demonstrationer i landet.

– Jeg synes, det er bekymrende, at der er så meget hård politimagt, og at tonen fra Erdogan i går var så uforsonlig, siger Villy Søvndal til TV2.

Omkring 3 personer er døde i uroligheder, heriblandt to demonstranter og en politibetjent.

Utilfredse demonstranter har protesteret imod et byggeprojekt i Taksim, Istanbul, som vil rydde en historisk park, Gezi Park til fordel for et indkøbscenter. Siden er protesterne blevet til generel utilfredshed med den siddende regering. Mehmet Ümit Necef, lektor fra Syddansk Universitet udtaler til TV2:

– Grunden til at vi har det oprør i Tyrkiet er at regeringens og ikke mindst premierminister Erdogan er begyndt at blande sig mere og mere i folks private liv. Begrænsninger af folk brug af alkohol, salg af alkohol, begrænsninger omkring abort. Samtidigt har Erdogan en hård tone imod folk, der ikke deler hans livsstil og værdier, hans islamiske eller konservative værdier. Alle disse ting skaber irritation og frustration hos Istanbuls og Tyrkiets unge, veluddannede middelklasse.

Nogen har sammenlignet Tyrkiets regeringsleder Tayyip Erdogan med en diktator og situationen med det arabiske forår, mens andre har afvist sammenligningen og henvist til, at Erdogan er blevet demokratisk valgt tre gange i træk. Men alligevel bør han kritiseres, mener Søvndal.

– Vi må opfordre til dialog og til at være tilbageholdende med at eskalere konflikterne. Erdogan er demokratisk valgt og har også bragt meget godt til landet. Men vi skal også kritisere, når vi ser en magtanvendelse, der er helt ude af proportioner, siger Villy Søvndal til TV2.

Kritikken vælter ind fra ind- og udland efter urolighederne i Istanbuls Taksim-plads.

Senest har Ria Oomen-Ruijten fra EU udtrykt bekymring:

– Jeg er bekymret over de seneste begivenheder på Taksim-pladsen, hvor internationale menneskerettighedsorganisationer rapporterer om overdreven brug af magt mod fredelige demonstranter, siger Oomen-Ruijten.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer