Danmarks udenrigsminister vil besøge Kurdistan og arbejde på at invitere Barzanî til Danmark.

I går startede Socialistisk Folkepartis landsmøde i København. Kurdere deltog i stort tal.

Blandt gæsterne var Hêmin Hewramî, som var kommet fra Sydkurdistan/Irak efter en invitation fra SF. Hewramî er udenrigspolitisk leder af PDK-Irak og medlem af hovedbestyrelsen.

”SF har historisk støttet den kurdiske sag og Danmark bidrog til at befri Irak fra Saddam Hussein i 2003,” siger Hewramî til Jiyan.dk med henvisning til den danske deltagelse i den amerikansk-anførte krig mod Irak i marts 2003.

I 1980’erne kom mange kurdere til Danmark på flugt fra Iran-Irak-krigen eller forfølgelser.

”Danmark har taget imod tusinder af kurdere og givet dem en uddannelse her. Vi er stolte af deres bidrag til det danske samfund.”

Hewramî oplyser at han kender en del kurdere, som siden er vendt tilbage fra Danmark til Kurdistan og arbejder på nogle af de 7 universiteter dernede.

”De har samtidig taget de danske værdier med ned til Kurdistan og det er vi glade for, for vi lægger vægt på de samme ting, nemlig demokrati og menneskerettigheder.”

Søvndal vil prøve at invitere Barzanî til Danmark

Kurdistan har i dag 17 konsulater og udenlandske repræsentationer og Hewramî ser gerne at den liste bliver udvidet med Danmark.

”Vi håber, at Danmark en dag vil åbne et konsulat i Hewlêr (hovedstad, red.), for det vil styrke relationerne mellem vores to nationer.”

Under landsmødet mødtes Hewramî blandt andet med udenrigsminister Villy Søvndal. Han udtrykte begejstring for, at Kurdistan trods dets beliggenhed i et uroligt verdenshjørne, havde formået at holde vold og terror ude. Mens resten af Irak på et tidspunkt dagligt oplevede bombeangreb, er de gået udenom kurderne nordpå.

”Kurdistan er et stabilt og demokratisk område, som er et forbillede for hele Mellemøsten,” sagde udenrigsministeren.

Søvndal sagde samtidig, at han vil prøve at besøge Kurdistan og invitere lederen af selvstyret, Mesûd Barzanî, til Danmark.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer