Er kurderne ikke med til at legitimere Atatürk og tyrkisk nationalisme, når de demonstrerer ved siden af hans billede og sammen med CHP’ere? Lars Aslan Rasmussen kommer med sin mening.

Foto: Arkivfoto fra 2012

Hvad synes du om, at protestvenlige tyrkiske medier straffes?

Det er helt grotesk at regeringskritiske medier straffes med bøder og at journalister fængslet. Det er desværre ikke noget nyt, og understreger bare at AKP er et antidemokratisk og totalitært parti.

Flere tyrkere fængsles for opfordring til demonstrationer på Twitter?

Det er helt langt ude, at almindelige mennesker bliver fængslet for at bruge de sociale medier. Det bør omgående stoppes, og de der sidder i fængsel skal løslades.

Bør kurderne deltage, når nu der også er tyrkiske nationalister tilstede i demonstrationerne?

Ja, det synes jeg. Det er vigtigt at modstanden mod Erdogan bliver så bred som muligt. Han og de øvrige islamister i AKP styrer Tyrkiet som var det deres personlige ejendom. Der er i den grad brug for, at man siger fra overfor AKP, som igen og igen har snydt det kurdiske folk. 

Er kurderne ikke med til at legitimere Atatürk og tyrkisk nationalisme, når de demonstrerer ved siden af hans billeder og sammen med CHP’ere?

Nej, det synes jeg ikke. Det er vigtigt at modstanden mod AKPs diktatorvælde bliver så bred som mulig. AKP har fået deres position, bl.a. pga. millioner af kurdiske stemmer. Derfor er det vigtigt at BDP og andre progressive kræfter i det kurdiske miljø ikke bakker op om regeringen. Og så længe demonstrationer handler om rettigheder og modstand mod Erdogan synes jeg kun det er fint, at de bliver mangfoldige. Dette betyder ikke at man legitimerer CHPs nationalisme.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer