Skal Tyrkiet optages i den Europæiske Union?

Skal Tyrkiet blive medlem af EU? Det spørgsmål deler politikerne her op til folketingsvalget den 5. juni.

Ifølge Peter Stakemann, folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti kan tyrkerne blive medlemmer, når de opfylder unionens krav.

“Men det er der ikke noget, der tyder på, at de gør,” siger han og henviser til “behandlingen af kurderne”, ufrie valg og afhængige dommere.

“Man bevæger sig over i et, måske ikke direkte diktatur, men derhenad, hvor lederen udpeger det hele. Det er sørgeligt og en skam, fordi Tyrkiet kunne blive en rigtig god partner, hvis de ville acceptere kurderne, menneskerettigheder og demokratiske spilleregler, som en tredeling af magten.”

Samira Nawa, folketingskandidat for Radikale Venstre siger, at tyrkerne godt kan blive medlemmer, så snart de overholder EU’s krav.

“Der er ikke noget geografisk til hinder for at Tyrkiet kan blive medlem,” siger hun og tilføjer: “Det bliver bare ikke lige nu, fordi der er nogen krav – som menneskerettigheder – man skal leve op til. Men jeg synes, at man skal indlede forhandlinger om optagelse, fordi der er ingen idé i at skubbe Tyrkiet bort fra et europæisk samarbejde. Tværtimod jo flere lande i et europæisk samarbejde, jo stærkere står vi.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer