Skal danskere, der har tilsluttet sig Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak, have lov at komme hjem igen? Spørgsmålet deler politikerne. Læs her:

Arkivfoto: Deniz Serinci

Kenneth Kristensen Berth, Dansk Folkeparti: ”Når man ikke er dansk statsborger og har et statsborgerskab i et andet land, så må det være det andet land, som hjælper med retsforfølgelsen. Når man har meldt sig under fanerne hos IS, og medvirket i de helt forfærdelige gerninger dernede, så har vi at gøre med farlige mennesker, vi ikke kan have rendende rundt heroppe.”

Ali Aminali, Det Konservative Folkeparti. “Hvis Syrienskrigere er danske statsborgere, så må vi forholde os til dem. De har ret til at komme tilbage. Men hvis de er dobbelte statsborgere eller er på midlertidig ophold og hvis det kan bevises, at de har været nede og kæmpe, så er der ingen grund til at hente dem herop. Derfor skal vi arbejde på at få dem dømt i absentia eller i nærområdet hvis det kan lade sig gøre”.

Mikkel Molin, Venstre: ”Vi er nødt til at tage imod vores egne statsborgere. Men spørgsmålet er, hvor aktive, vi behøver at være. Det er ikke det første problem, jeg gerne vil have løst i denne verden. Hvis man ikke er dansk statsborger, så skal vi ikke tage imod dem. Så har man valgt at flytte og kæmpe i en krig, hvor man kæmper imod Danmark.”

Niels Christian Barkholt, SF: ”Har de dansk statsborgerskab, så har de krav på at blive retsforfulgt her. Hvis man ikke er dansk statsborger, har været nede i Syrien og begået forbrydelser, og er blevet taget i det, så er jeg tilbøjelig til at mene, at de ikke har krav på at komme tilbage til Danmark igen. Fordi de har støttet en gruppe, der begår overgreb mod menneskeheden.”

Anders Stjernholm, Alternativet: ”Danske Syrienskrigere skal have lov at komme hjem, også selvom de ikke er danske statsborgere. Hvis de har gjort noget forkert, så skal Danmark sørge for at straffe dem. Dernede er retssystemet er brudt ned. Vi er stærke og har ressourcer og kan tage dem tilbage og retsforfølge dem her.”

Samira Nawa, Radikale Venstre: ”Hvis Syrienskrigerne er danske statsborgere eller er født og opvokset i Danmark, så kan jeg ikke se, hvor de så skulle tilbage til, hvis ikke Danmark. Det hviler på vores skuldre. Vi må retsforfølge og dømme dem her.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer