Dansk-kurdiske SK fra Kütükuşağı (Kutuga) tilsluttede sig IS. Han var dansk og tyrkisk statsborger og ville tilbage til Danmark. Det kan han ikke nu, for regeringen har taget hans danske statsborgerskab.

Af Deniz Serinci

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har frataget to fremmedkrigere deres danske statsborgerskab. Den ene er den 25-årige SK, der stammer fra den kurdiske landsby Kütükuşağı (Kutuga) i Konya og boede i Københavns Vestegn.

SK havde både dansk og tyrkisk pas. Fremover har han dog kun det tyrkiske tilbage. Dermed er det usandsynligt at han kan komme tilbage til Danmark.

SK er som den første fremmedkriger, der har været i Syrien, blevet omfattet af en ny hastelov, der giver udlændinge- og integrationsministeren mulighed for at fratage det danske statsborgerskab fra personer, som mistænkes for eksempelvis at have meldt sig under terrororganisationers faner.

SK tog første gang til Syrien som 19-årig i 2013 og udfyldte en indmeldelsesblanket hos Islamisk Stat (IS). Her krydsede han af for ”kriger”.

”Jeg valgte at være kriger, selvfølgelig. Det var ikke mig at være selvmordsbomber. Det var ikke det, jeg kom for. Jeg kom for at være kriger. Jeg kom for at kæmpe,” sagde SK til Radio24syv sidste år.

”Dengang var jeg glad for, at jeg var taget af sted. Det var ens drøm. Tage ned og være kriger og være en helt – kæmpe mod de vantro,” tilføjede han.

Folk, der har været tætte på SK, fortæller anonymt:

”SK troede, at IS var et paradis med grønne skove. Efter at han kom til Syrien, lavede han propaganda for IS over de sociale medier. ’Kom herned; her får vi løn, her er paradis’, sagde han.”

Senere, i 2016, bliver SK såret under kampe i Syrien og bliver udleveret af sunni-gruppen Harakat Nour al-Din al-Zenki til Tyrkiet. Her bliver han først anholdt og fængslet. Tyrkerne sætter ham senere delvis på fri fod mod at han skal møde op på en politistation og melde sig hver uge. Her ytrer SK et ønske om at komme tilbage til Danmark og blive retsforfulgt. Det sker næppe, da regeringen nu har frataget ham hans danske statsborgerskab.

Omkring 25 danske kurdere har siden 2013 tilsluttet sig IS i Syrien og Irak, hvoraf langt de fleste er fra Konya i Tyrkiet. Det er ud af de 158 personer fra Danmark, som ifølge PET er taget ned til Irak og Syrien for at deltage i kamphandlinger. Dermed er op til hver femte IS-kriger fra Danmark kurder, ifølge Politiken, Weekendavisen (27/1-’17) og Jiyan.dk.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer