Fire alevier i Danmark er stadig dybt påvirket af Sivas-massakren her 19 år efter. Læs her hvorfor.

Snart mindes alevier verden over 19 årsdagen for massakren på over 30 alevi-intellektuelle, der blev levende brændt i byen Sivas i juli 1993.

En gruppe radikale islamister samledes omkring Hotel Madimak i Sivas i det østlige Tyrkiet og satte ild til det. Over 30 alevi-intellektuelle døde. Sikkerhedsstyrker blev efterfølgende kritiseret for ikke at gribe ind.

Onur Esgici er 28-år og administrativ medarbejder på Ringsted Bibliotek. Han har været i Sivas og deltage i mindehøjtidelighederne flere gange.

”Det jeg har undret mig mest over, har været overbemandingen af politiet i Sivas på selve mindedagen 2. juli. Hvorfor gjorde sikkerhedsstyrkerne ikke noget i 1993, men så blot på, mens radikale islamister satte ild til hotellet?”

Samtidig mener Onur, at det er vigtigt for alevierne at holde sammen.

En holdning, som også 20-årige Ela Acar, kommende erhvervsjura- studerende fra Randers, deler.

”Sivas 1993 rammer mig psykisk hårdt år efter år. Jeg gennemgår følelsen af jeg kunne have været én af dem som stod i den magtesløses situation og blev brændt. Den hændelse ramte nemlig ikke kun de 35, men alle alevier.”

Zeliha Evcil, som er frisør i Aarhus, overværede for nogle år siden teaterstykket ”Simurg” om massakren.

”Jeg blev dybt påvirket. Det var som om, jeg også var iblandt dem. Jeg hører stadig deres skrig og råb om hjælp. Det er skriget fra en mor, et barn, en kæreste, en søster. De der brændte, var kun kroppe, men deres tanker vil vokse dag for dag.”

Mehmet Zeki Demir, pædagog fra Odense, husker 2. juli 1993 som var det i går. 2. juli 1993 sad han vantro klistret til tv-skærmen, skruede op for lyden og blev ked af det, da resultatet forelå: 37 mennesker; 33 alevier, 2 gerningsmænd og 2 hotelansatte, havde mistet livet.

”Sivas-massakren er en stor sorg for os og det påvirker mig stadig her 19 år efter, fordi vi har oplevet massakrer flere gange gennem 400 år, fx i Dêrsim i 1937-38.”

”Det var en grov manifestation fra statens side. Dem der brændte kunsterne og de intellektuelle på hotel Madimak, fik bagefter advokater, som i dag sidder i det tyrkiske parlament for regeringspartiet AKP,” tilføjer Zeki.

I marts besluttede en tyrkisk domstol, at gerningsmændene bag drabene på 33 alevier i Sivas i 1993 ikke kan sagsøges, fordi sagen er blevet juridisk forældet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer