Ezidi-råd kritiserer Şivan Perwer for “racistisk opførsel” og sammenligner ham med IS. Andre ezidier maner til ro og siger, at der er sket en misforståelse.

Af Deniz B. Serinci

Foto: Omid Jafi

”En ezidi-pige forelsker sig i en muslim og de stener hende ihjel. Er det ikke fascisme? Hvem beslutter det? Er det mennesker? Det er ikke mennesker.”

Med de udtalelser har den kurdiske sanger Şivan Perwer skabt meget vrede hos ezidier. Ezidiernes Centrale Råd i Tyskland, ZÊD kritiserer ”Perwers racistiske opførsel overfor ezidierne”, mens flere ezidier kræver en undskyldning fra sangeren.

”Hvor kurdiske forfædre forsøgte at udrydde ezidierne gennem massakrer, forsøger deres børn og børnebørn nu at udrydde dem gennem ærekrænkelse og diskrimination,” skriver Ezidiernes Centrale Råd i Tyskland. ”Konsekvenserne af det…Perwer kræver, er præcist det samme som Islamisk Stat (IS) gik efter, nemlig at udslette ezidierne.”

Ezidi-organisationer fordømte stening

Ifølge ezidi-religionen må man ikke giftes med en ikke-ezidi.

I 2007 blev en ezidi-pige Dua Khalil Aswad stenet ihjel af trosfæller i Irak, fordi hun havde et forhold til en muslimsk mand. Men i de 13 år, der er gået siden, har der ikke været andre kendte sager om steninger blandt ezidier. Dengang tog ezidi-organisationer i øvrigt afstand fra drabet på Dua.

Det skriver den herboende ezidi-aktivist Yilmaz Yildiz også.

”Vidste du (Şivan Perwer), at hele ezidi-samfundet fordømte drabet på Dua og tog afstand fra denne brutale handling? Hvor siger ezidi-religionen, at en familie skal dræbe sin datter på den måde?”

Han fortsætter:

”Man kan godt forstå noget af kritikken og at ezidisme bør modernisere sig i forhold til tiden. Men at beskylde hele samfundet, er ikke en god ting og klæder ikke en person som Şivan Perwer.”

Samme Yildiz maner dog til ro, efter at flere kritikere er begyndte at poste videoer på Facebook med opfordring til at boykotte den kurdiske sanger.

”Den kampagne gavner ikke nogen. Den tjener kun dem, der ønsker os det ondt og skubber os yderligere væk fra hinanden,” skriver Yildiz.

Misforståelse

En anden ezidi, der er imod Facebook-videoerne er Cevdet Tuku. På Rûpela Nû skriver den tyskboende ezidi, at ”de fleste ezidier har misforstået” sangerens video.

”De siger, at Perwer har kaldt ezidier for ’fascister’ og ’ikke-mennesker’. Men det har han ikke,” skriver Tuku.

”Perwer kalder de personer, der stenede Dua for ’fascister’ og ’ikke-mennesker’. Perwer betragter steningsdrab på mennesker som fascisme. Det kan jeg ikke se noget forkert i.”

Ifølge Ezidiernes Centrale Råd i Tyskland har Perwer ”et dybt had” til ezidier. Sangeren selv siger i videoen, at han ”respekterer alles religioner”. Han har publiceret en ny video, hvor han lykønsker ezidierne med deres nytår, Çarşema Sor. I den nye video synger sangeren: ”Om man er ezidi eller muslim, rejs jer for Kurdistan, jeg er fan af jer”. Tidligere har Perwer også besøgt ezidiernes hellige by Lalish i irakisk Kurdistan.

Se videoen, der har skabt vrede:

Kommentér via Facebook

kommentarer