Tyrkiet invaderede i 2018 den syrisk-kurdiske by Efrin.

FN’s Undersøgelseskommission vedrørende Syrien sagde i marts sidste år, at der er “grund til at tro”, at tyrkisk-støttede grupper “begår krigsforbrydelser, mord og plyndringer”.

Ifølge rapporten har de tyrkisk-støttede ”Bevæbnede grupper skabt stor frygt blandt den kvindelige kurdiske befolkning.”

Således siger kvinder i Efrîn, at de foretrækker at blive derhjemme, opgiver deres jobs og tør ikke bevæge sig udenfor uden en mandlig slægtning.

I september samme år skrev FN’s Undersøgelseskommission:

-Politifolk fra den tyrkiskstøttede Syriens Nationale Hær (SNA) tvang mandlige fanger til at overvære en gruppevoldtægt af en mindreårig.

-I Efrin bliver kurderes ejendom plyndret og givet til medlemmer af SNA.

-Civile kurdere har klaget til SNA. “Som svar blev mange truet, afpresset eller tilbageholdt af SNA, mens andre blev bortført og tvunget til at betale løsepenge”.

Kurdiske kvinder i Afrin og Serê Kaniyê blev “tvangsgift” med medlemmer af de tyrkiskstøttede grupper

-tal fra Afrins Menneskerettighedsorganisation i 2021 viser:

-604 civile er blevet dræbt siden den tyrkiske invasion

-82 er døde under tortur

-68 kvinder voldtaget

-5 kvinder begik selvmord

-7343 civile blev kidnappet

+300.000 mennesker fordrevet

Kurdere udgjorde før 90% af Efrin, i dag er de nede på 23%, mens resten er arabere og turkmenere, som Tyrkiet har flyttet ind.

-314.400 oliven- og andre træer er hugget ned

-Kurdiske landsbyer får tyrkiske navne

En af de grupper, der er blevet færre af i byen, er ezidierne. Inden Tyrkiets invasion boede der op til 35.000 ezidier i Afrin. Nu er det få tusinder.

En af de kidnappede ezidier var 23-årige Nergiz Dawud, hvis familie bor i Skive i Danmark.

Den 17. november 2019 modtog Nergiz’ storesøster i Skive et billede på beskedtjenesten WhatsApp. Det forestillede hendes lillesøsters lig i Efrin. Læberne var sprukne og øjnene lå dybt i kraniet, mens huden var blodsølet. Lillesøsteren Nergiz var blevet slået og skudt flere gange, i benet og baghovedet.

Nergiz var blevet kidnappet sammen med en mand af medlemmer af en tyrkiskstøttet militant gruppe i Efrîn. De blev tvunget ind i en bil og kørt til en vej, hvor de blev dræbt af militante, der stjal deres penge.

Jeg har skrevet til den tyrkiske ambassade i København for at få en kommentar til disse ting. Ambassaden er dog ikke vendt tilbage på henvendelserne.

Tyrkiet har tidligere afvist anklagerne om krænkelser i Efrin som ”grundløse”.

FN’s Undersøgelseskommission skriver, at de tyrkiskstøttede militante ved en lokal domstol er blevet anklaget for voldtægt i regionen, men at “ingen er blevet dømt, men tværtimod løsladt efter et par dage.”

Hvordan konflikten ender, er ikke til at vide. Men umiddelbart har de mange danske kurdere fra Efrîn ikke udsigt til at vende tilbage til deres hjemby.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer