Önder er blevet løsladt “på betingelse af juridisk kontrol”. Derudover må han ikke rejse udenfor Tyrkiet.

Medlem af det tyrkiske parlament for Folkenes Demokratiske Parti (HDP), Sırrı Süreyya Önder er igen en fri mand, efter at han for 20 timer siden blev tilbageholdt af politiet.

Önder blev tilbageholdt i Ankara, ført til Diyarbakir og kom for en dommer. Senere blev han løsladt “på betingelse af juridisk kontrol”. Derudover må Önder ikke rejse udenfor Tyrkiet.

HDP-politikeren selv siger til BBC Türkçe:

“For os gør det ikke den store forskel (at blive løsladt). De er begyndt at anholde alle vores venner. Det her er et vigtigt kup mod den civile og politiske proces og skader håbet om sameksistens.”

I går og idag blev HDP’s medledere Selahattin Demirtaş og Figen Yüksekdağ samt øvrige HDP-parlamentarikere som Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Ziya Pir, Sırrı Süreyya Önder, Gülser Yıldırım og İmam Taşçıer tilbageholdt.

HDP er det tredjestørste parti i Tyrkiet med 59 pladser i parlamentets 550 pladser. Partiet mener, at præsident Erdogan og hans AKP-parti forsøger at tvinge dem ud af parlamentet og få mere magt til AKP selv.

Sidstnævnte derimod siger, at HDP er den politiske gren af Kurdistans Arbejderparti (PKK) – der står på EU’s terrorliste – og at dets parlamentsmedlemmer derfor bør retsforfølges. Det er en anklage, HDP afviser.

HDP anses dog af uafhængige eksperter for at være tæt på PKK. Det illustreres blandt andet af, at partiet normalt ikke fordømmer PKK og at der ved partimøder sommetider er PKK-flag.

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer