Dansk journalist og tegner har udgivet tegneserie om IS’ forfølgelse af ezidierne.

Af Deniz Serinci

Journalist Tore Rørbæk og tegner Mikkel Sommer har i dag udgivet tegneserien “Shingal” om Islamisk Stats (IS) forfølgelse af ezidierne.

Tegneserien følger brødrene Mazlum og Asmail, der kæmper for at redde deres familie, mens de i starten af august 2014 sammen med op til 50.000 ezidier flygter op mod toppen af Shingal-bjerget. De kurdiske Peshmerga-styrker, der skulle beskytte ezidierne, er stukket af.

Tore Rørbæk, der som journalist har skrevet for blandt andet Kristeligt Dagblad og Jyllands-Posten, fortæller Jiyan.dk:

”Vi håber, at tegneserien bidrager til en form for historiefortælling om ezidierne og om det, der skete.”

Han bakkes op af Mikkel Sommer, der udover “Shingal” har arbejdet på adskillige tegneserier og børnebøger samt animationsfilm for bl.a. Cartoon Network.

”I starten var jeg bare inviteret med som tegner,” fortæller han Jiyan.dk. “Men til sidst følte jeg, at jeg gerne ville fortælle en nuanceret og farverig del af en historie, som mange ikke kender.”

I forbindelse med tegneserien rejste de to mænd til irakisk Kurdistan. De overlevende ezidiers historier gjorde stort indtryk, fortæller Mikkel Sommer.

“Folks historier rørte mig meget. Flere gange måtte jeg holde små pauser. Det har været en proces, som jeg håber, at man kan mærke i tegningerne.”

Ifølge kurdiske organisationer kidnappede IS 6417 ezidier i august 2017. Heraf er over 2000 stadig ikke fundet. Store dele af ezidi-samfundet er traumatiseret efter massakrerne. Men på et tidspunkt vil det forfulgte mindretal komme videre, spår Tore Rørbæk.

”Jeg tror, at de kommer over det. Men jeg tror, at det bliver en meget central del af deres selvfortælling i mange generationer fremover.”

“Shingal”, Forlæns, 106 sider

Se sider af tegneserien her

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer