Ezidi-flygtninge i Diyarbekir takker byens kommune og lokale for gæstfrihed og hjælp.

Af Deniz Serinci 

Antallet af flygtninge fra Iraks ezidi religiøse mindretal, der er flygtet fra Sydkurdistan/Irak til Tyrkiet og Nordkurdistan fra Islamisk Stats (IS) offensiv er steget til 20.000. Tyrkiet taler om at oprette en flygtningelejr for ezidierne i byen Zakho inde i det nordlige Irak/Kurdistan.

27 ezidi flygtninge blev i sidste uge indlagt på et hospital i Mêrdîn-provinsen nær den syriske grænse, ifølge Yuksekovahaber.com

Ifølge netavisen blev de indlagt på grund af problemer i maven og på grund af den dagelange sult, de har været udsat for.

Op til 5.000 ezidier er nu i Amed/Diyarbakir, det kurdiske sydøstlige Tyrkiet vigtigste by. Her udtrykker de generel tilfredshed med deres liv.

“Vi flygtede fra krig og drab i Shingal til Diyarbakir, hvor vi er meget tilfredse med støtten fra folket. Vi bliver mødt med respekt fra almindelige mennesker og myndighederne giver os mad og alt andet gratis,” siger Khalid Ismail Farhad til Jiyan.dk. Han er ligesom mange andre flygtninge indkvarteret i Diyarbakirs Sumer Park, byens største kulturelle centrum.

En flygtningelejr er blevet etableret i byen for mere end 3.000 ezidier flygtninge. Diyarbekirs kommune giver dem morgenmad og to varme måltider. Der er iværksat flere lokale initiativer for at hjælpe flygtninge fra Shingal.

Remzi Demirkiran er en sundhedsplejetekniker på et privathospital i Diyarbekir. I samarbejde med de kurdiske organisationer i Tyrkiet, samler han sammen sine kollegaer penge og nødvendige varer ind til flygtninge.

“Nogen indsamler penge, andre hjælpe på andre måder. Alle gør noget, alle giver en hånd,” siger Demirkiran til Jiyan.dk.

Adel Ali er taknemmelig for hjælpen – både fra lokale folk og fra Diyarbekir Kommune.

“Kommunen giver os dyner, mad og lægetjek,” siger Ali til Jiyan.dk,  tydeligvis traumatiseret af oplevelserne i Shingal.

“Jeg var nødt til at flygte på grund af frygt. Flere af mine venner blev dræbt. De krævede at vi skulle konvertere til islam. Selv de, der gjorde det, blev dræbt senere af IS,” siger Ali.

Cengiz Gunay, formand for Lægeforeningen i Diyarbekir, oplyser, at de har vaccineret flygtningene i Diyarbekir, Mêrdîn og Wan.

“Vi har desuden givet dem med piller og lægetjek og taget til Duhok og mødtes med sundhedsmyndighederne der.”

“Jeg ser en generel tendens til at børn har klart været dehydreret i lang tid. Mange har sygdomme, betændelse, diabetes, og så videre,” siger Günay.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer