Den tyrkiske popstjerne Serdar Ortac undskylder overfor kurderne 14 år efter han kastede med kniv efter Ahmet Kaya, fordi han ville synge på kurdisk.

Serdar Ortac siger under en tyrkisk musikkonkurrence, hvor han er dommer:

“Vi lærte alle nogle forkerte ting i skolen, inklusiv mig. I årevis benægtede man kurdernes eksistens, og vi troede på det. Jeg begik nogle fejl i fortiden. Jeg håber, at en dag vil en kurdisk deltager optræde med en kurdisk sang.”

Protestsangeren Ahmet Kaya (1957-2000) havde udtalte til en prisoverrækkelse i februar 1999:

”Jeg skal synge en kurdisk sang i et album, som jeg for tiden arbejder på, og som snart udkommer og jeg vil lave en musikvideo til den. Jeg ved, at der iblandt jer er ærefulde tv-folk, der vil vise denne musikvideo. Vi er nødt til at erkende den kurdiske realitet.”

Herefter blev han mødt med skældsord, udsat for en lynchstemning og angrebet med knive og gafler af en gruppe sangere, heriblandt Serdar Ortaç og Grup Ayna og mediefolk, som Şenay Düdek, der omtalte ham som:

”Dit uomskårne armenske dyr, der findes ikke noget ved navn kurdisk, dit svin!” 

Kort tid efter blev Kaya idømt 3 års fængsel for separatisme.

Kaya flygtede i eksil, hvor han døde i Paris 16. november 2000 af hjerteproblemer. 

Serdar Ortaç har senere udtalt, at han “fortryder sin rolle i lynchningen af Ahmet Kaya den nat og jeg ville ikke have reageret på samme måde, hvis det var sket i dag.” (læs mere her)

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer