Den afdøde kurdiske politiker Şerafettin Elçi blev i dag mindet i Brøndby af Sammenslutningen af de Kurdiske Foreninger i Danmark, SKFD.

Billeder: Memet Celik

Den kurdiske politiker, tidligere minister og leder af det prokurdiske parti KADEP, Şerafettin Elçi døde af kræft på et hospital i Ankara. Han blev 74 år.

I dag blev han så mindet i Kulturhuset Kilden i Brøndby under en mindehøjtidelighed, arrangeret af SKFD – Sammenslutningen af de Kurdiske Foreninger i Danmark.

Mange partier var tilstede. Adnan Axacan bød folk velkommen, mens Behram Duman fortalte om den afdøde politiker med hjælp fra Memet Celik. De ansvarlige for de kurdiske partier læste deres erklæringer op og kondolerede til Elçis familie og venner.

Şerafettin Elçi er tidligere tyrkisk arbejdsminister. I april 1979 udtalte han, at ”I Tyrkiet findes der kurdere, og jeg er selv kurder”, hvorefter han blev idømt 2 år, 3 måneders straf.

Şerafettin Elçi udtalte som tidl. minister: ”I Tyrkiet findes der kurdere, og jeg er selv kurder”, hvorefter han blev idømt 2 år, 3 måneders straf.

Hans regeringsleder var den venstreorienterede nationalist Bülent Ecevit (1925-2006). Denne var i øvrigt en veteran indenfor tyrkisk politik og er især kendt for invasionen af Cypern i 1974. Ecevit afviste med vrede overfor tidligere dansk statsminister Anker Jørgensen eksistensen af kurderne, hvem han kaldte ”bjergtyrkere med en speciel, tyrkisk dialekt”.

Han mente, at enhver omtale af kurdere var racistisk – ”man kan ikke være venstreorienteret og påpege racemæssige elementer…” Senere viste det sig, at Ecevit selv var kurder (”Kürt kökenli olabilirim”, Akşam, 04.08.2004).

Allerede i 1959 blev Elçi sammen med 49 andre kurdiske intellektuelle anholdt, heriblandt Seîd Kirmizitoprak (1935-71), Seîd Elçî (1925-71), Yaşar Kaya, Mûsa Anter osv., for ”kurdisk nationalisme” og ”støtte til Barzanî”.

De seneste år stod han i spidsen for et kurdisk parti i Tyrkiet, KADEP, som var i opposition til BDP og dets forgængere. Men senere tilsluttede han sig en alliance med bl.a. BDP og stillede op til valget i sommer 2011 i en blok, kaldet Arbejde, Demokrati og Frihedsblok, som BDP også støttede.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer