”De kurdiske myndigheder bør straks løslade journalisterne, opgive anklagerne og holde op med at chikanere medierne,” siger Komitéen til Beskyttelse af Journalister (CPJ).

I mandags blev syv personer, herunder to journalister, stillet for retten i irakisk Kurdistans hovedstad Hewlêr. Anklagen mod dem lød på, at de har “bragt den nationale sikkerhed i Kurdistan-regionen i fare.”

Fem af de tiltalte – Sherwan Sherwani, Shvan Saeed, Ayaz Karam, Hariwan Issa og Guhdar Zebari – blev fundet skyldige og idømt seks års fængsel.

Komitéen til Beskyttelse af Journalister (CPJ) kritiserer dommene.

”Dagens dom er ikke kun uretfærdig og ude af proportioner. Den viser også, at irakisk Kurdistans regionale regering har opgivet at bekymre sig om pressefrihed,” siger CPJs ansvarlige for Mellemøsten og Nordafrika, Ignacio Miguel Delgado. ”De kurdiske myndigheder i det nordlige Irak bør straks løslade journalisterne, opgive anklagerne og holde op med at chikanere medierne.”

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW) tager også afstand fra dommene.

“Det her styrker kun billedet af Kurdistan-regionen som et sted, hvor journalister kan retsforfølges udelukkende for at rapportere om og kritisere regeringens politik,” siger Belkis Wille fra organisationen til tv-stationen Rûdaw.

Under et pressemøde i sidste uge hævdede den kurdiske premierminister, Masrour Barzani, at de anholdte journalister og aktivister er “spioner”.

Kurdistan-regionens Juridiske Råd har i dag svaret på den internationale kritik. De siger, at det har været en “transparent proces”.

”Den juridiske proces er foregået på en transparent måde med deltagelse af et stort antal parlamentarikere, repræsentanter for udenlandske konsulater, de tiltaltes advokater, repræsentanter for menneskerettighedsorganisationer, journalister og medier,” lyder det i erklæringen fra Kurdistan-regionens Juridiske Råd. “Retssagen var retfærdig.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer