Den kurdiske sanger Seîd Gabarî er død, 64 år gammel. 

Den kurdiske sanger Seîd Gabarî er død, 64 år gammel. Han døde i dag på et hospital i Hewlêr i irakisk Kurdistan klokken 4.45

Sangeren var under intensiv behandling på hospitalet, tilsluttet en respirator. Han led af lungekræft. På grund af corona-virus var han i 14 dage i karantæne i Tyskland. Han fik det bedre og kom til irakisk Kurdistan den 14. marts. Men for ti dage siden fik Gabarî det slemt igen.

Gabarî blev født i 1967 i Hesekê i syrisk Kurdistan og var far til otte børn. Den blinde sangers karriere varede i 50 år, hvor han sang hundredvis af sange, både kærligheds og politiske sange, stærkt påvirket af digterne Cigerxwîn ve Tirej, som han mødte i 1971.

Han blev arresteret i 1970 for at synge en politisk sang til en stor koncert i den kurdiske hovedby Qamishlo. På grund af politisk pres flygtede Gabarî i eksil i Europa. I de senere år var Gabarî meget i irakisk Kurdistan og deltog i tv-programmer.

Til tv-stationen Kurdistan24 siger lægen Welat İbrahim Akreyi:

”Da Seîd Gabarî kom til hospitalet, var hans situation meget alvorlig. Han havde problemer med at trække vejret. Undersøgelser viste, at lungekræften har spredt sig til mange dele af kroppen og hjernen.”

Derfor prøvede familien at sende den syge sanger til behandling i Tyskland. Men i dag døde han så.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer