Saddam Hussein udnævnte i marts 1987 sin fætter Ali Hassan al-Majid til leder af den nordlige afdeling af Baath-regimet. al-Majid fik tildelt fuld kontrol over statsinstitutioner, sikkerhedstjeneste, hær og luftvåben i Nordirak således at han kunne løse det ”kurdiske problem.”

Af Rebar Ismaeeli

Hussein siger under et møde med en militær chef, ”vi angriber de, der lever der, vi skelner ikke mellem om de har våben eller ej, eller om de er civile eller ej. De er sabotører.”

[1]

I en samtale med Kemiske Ali diskuterer Hussein de kemiske våben:

Kemiske Ali: ”er det specielle våben effektivt?”

Saddam Hussein: ”Ja, det er effektivt, især på dem, der ikke med det samme tager en gasmaske på, som vi forstår det.”

Kemiske Ali: ”Sir, udrydder det tusinder?”

Saddam Hussein: ”Ja, det udrydder tusinder og gøre dem ude af stand til at spise eller drikke. De vil blive nødt til at forlade deres hjem uden at tage noget med sig, indtil vi endelig kan udrense dem.”

Disse to optagelser blev vist under retssagen mod Kemiske Ali d. 8.- og 9. Januar 2007. Datoen for optagelserne er ikke angivet.

På optagelserne kan man tydeligt høre, at Hussein var en del af Anfal kampagnen, selvom den officielt blev ledet af hans fætter. Under retssagen sagde Hussein, da han blev spurgt ind til folkemordet af dommeren, ”jeg har hørt om det gennem fjernsynet, hvor det blev sagt, at det skete under præsident Saddam Husseins regeringstid.” Han hverken afviser eller bekræfter altså at have haft noget med folkedrabet at gøre. Hussein selv retfærdiggjorde operationerne med, at Baath-regimet bekæmpede de kurdiske oprører, der truede den nationale sikkerhed.[2]

Kemiske Ali på den anden side tøver ikke med at sige hvordan han vil dræbe kurderne. ”I will kill them all with chemical weapons!”, hvilket de 200 landsbyer og især Halabja er klare eksempler på.

Vi skal se på de to fætres udtalelser i lyset af deres tydelige had mod kurderne, men hvorfor hadede de kurderne i dén grad? De kurdiske oprører bragte Bagdad på knæene flere gange under opstande, f.eks. i 1973 hvor de kurdiske oprører med hjælp fra det iranske militær, ifølge Kemiske Ali,  havde svækket det irakiske militær med 40%.[3]


[3] Kemiske Ali siger dette under et møde d. 15/4 1989. http://www.hrw.org/reports/1993/iraqanfal/APPENDIXA.htm

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer