Sheikh Ziyad Evdal: ”De fleste ezidi-drenge, der kom ud af IS, var i starten hjernevaskede.”

Af Deniz Serinci

Tidligere på året slap ezidi-pigen Lina og drengen Allan ud af Islamisk Stat (IS) efter fem års fangenskab.

Nu bor de sammen med resten af deres familier i Esyan-flygtningelejren, nær byen Dohuk i det kurdiske selvstyreområde i Nordirak. Pigens første spørgsmål ved ankomsten til lejren var: “Er det sandt, at ezidierne ryger i helvede, når de dør?” Også fætteren var forvirret. Han insisterede på, at han ikke længere var ezidi, men muslim. I starten forbandede Allan, ifølge faren, ezidier.

Det er en tendens som Mahmoud Kakayi, militærleder indenfor Peshmerga-hæren, kan bekræfte.

”IS hjernevaskede de børn. De lærte dem at bruge våben og springe sig selv i luften,” siger han. ”I den alder er det en nem at ændre folk på.”

På Youtube florerer en video, produceret af IS, hvor man i august 2014 ser en mandlig IS-tilhænger erklære, at ”ezidier er vantro og nu skal vi konvertere dem til islam”. Derefter ses en mand med mikrofon, der interviewer to tidligere ezidi-mænd: ”Før var I ezidier. Nu er I muslimer. Hvordan føles det?” spørger mikrofonholderen og får svaret af den ene mand: ”Før levede vi i mørke. Nu lever vi i lyset, takket være Allah.” Herefter skifter billedet til en bøn, hvor en masse oprindelige ezidi-mænd knæler på gulvet og beder til Allah bag det sort-hvide IS-flag, mens de gentager den islamiske trosbekendelse ”Der er ingen Gud undtagen Allah og Muhammed er hans sendebud.” En ezidi-mand ved siden af os udbryder: ”Ham, ham og ham! De stammer fra min landsby. Nu optræder de som muslimer. De har ikke turdet andet.”

Tidligere videoer fra IS har vist drenge, der henrettede voksne gidsler. I en video trækker en dreng en kniv, mens gidslet med et hårdt ryk får tvunget nakken tilbage, så halsen bliver blottet. Drengen hæver kniven over hovedet og råber ”Allah’u akbar”, Gud er stor. Gidslet skriger og ender i en blodpøl på gulvet.

Netop radikaliseringen af ezidi-drenge gør, at nogen ezidi ikke afslører deres oprindelige religion og derfor bor i flygtningelejre sammen med sunniarabere i Syrien. Det mener Sheikh Ziyad Evdal, der leder Ezidi Huset i Amûdê i syrisk Kurdistan.

”Der er ezidi-børn i IS-lejre, der er bange for at sige, at de er ezidier,” siger han. ”IS har truet dem med, at ’vi dræber jer, hvis vi afslører jer som ezidier’. Atter andre børn er hjernevaskede og tror, at de er muslimer.”

Sheikh Ziyad Evdal oplyser, at de ”fleste af de drenge, der kom ud af IS, var i starten hjernevaskede.”

Han foreslår derfor, at de får psykologbehandling i Europa.

”Vi har ikke de samme psykologiske muligheder i Syrien og Irak.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer