De fleste har hørt om Saddam Husseins massakrer på kurdere og shi’a-muslimer i Irak. Men en specifik kurdisk gruppe blev ekstra forfulgt, fordi de både var kurdere og shiitere – læs om Feyli-kurdernes skæbne.

Af Saman Zaki

I 1980 blev henimod en halv million feylikurdere samt 10-20.000 unge mænd, gamle, børn og kvinder bortført og udvist af det irakiske regime under påskud af, at de var iranere, der ikke hørte til i Irak tiltrods for at mange af dem kunne spore deres aner i Irak flere århundreder tilbage.

På dette tidspunkt havde feylikurderne overtaget de tidligere irakiske jøders greb om økonomien og var veluddannede og velintegrerede i det irakiske samfund. Samtidig støttede de det kurdiske oprør i Irak, der fandt sted 1961-75 moralsk, økonomisk og militært. Feylikurdernes stærke økonomiske stilling i Irak vakte det Baathiske regimes bekymring, eftersom det frygtede, at feylierne ville støtte præstestyret i Iran mod Irak pga. deres shiitiske tro, som de deler med sidstnævnte.

I april måned 1980 iværksatte regimet en storstilet forfølgelse af feylikurderne, der udover konfiskering af deres ejendomme og udvisning af dem til Iran også indebar afprøvning af kemiske gasser på nogen af de arresterede feylikurdere. Forfølgelsen af disse kurdere var en del af Saddam-regimets forberedelse af Anfal-kampagnen mod kurderne i Nordirak/Sydkurdistan i 1980erne, der kulminerede i giftgasangrebet på byen Halabja.

Under Anfal blev kurdiske landsbyer ødelagt, officielt for at forhindre kurdisk guerilla’er, peshmerga‘er i at få husly, partisaners børn blev tilfangetaget for at skaffe oplysninger om fædrene, fanger blev tortureret ihjel, overlevende fra kemiske angreb blev dræbt og kvinder blev voldtaget af de irakiske styrker.

Mange feylier dukket op i massegrave
Mange af de udviste feylikurdere endte i flygtningelejre i Iran, hvor de stadig lever den dag i dag. Nogen af dem er vendt tilbage i til Irak efter 2003, hvorimod andre flygtede til de europæiske lande, USA, Canada og Australien. Ingen regeringer fordømte udvisningen af feylikurdere, hverken de vestlige eller mellemøstlige regeringer.

Efter den amerikansk ledede befrielse af Irak i 2003 har feylikurderne gjort krav på deres konfiskerede ejendomme og kæmpet for at retsforfølge arkitekterne bag udvisningerne og at komme til bunds i de bortførte og arresterede feylikurderes skæbne. Størstedelen af disse er har Baath-regimet højst sandsynligt henrettet og begravet i massegrave. Nogle af de forsvundne feylieres lig er blevet fundet og identificeret, men mange af feylikurderes videre skæbne efter deres forsvinden venter stadig på at blive opklaret. En række udviste familier har fået deres ejedomme tilbage, men stadig mange konsfiskeringssager venter på at blive løst.

Som resultat af Baath-styrets krig med kurderne generelt i Irak/Sydkurdistan er omkring 250.000 kurdere blev dræbt, heraf 180.000 ”forsvundet” under Anfal. Over 4000 landsbyer ud af 5000 landsbyer blev ødelagt og to-tredje dele af irakisk Kurdistan blev affolket for kurdere.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer