Nord- og Østsyriens Autonome Administration har forbudt Rûdaws journalist Vivian Fatah at arbejde i deres områder i to måneder. 

Foto: Rûdaw TV

Nord- og Østsyriens Autonome Administration, i folkemunde kendt som Rojava, har forbudt tv-stationen Rûdaws journalist Vivian Fatah at arbejde i deres områder i to måneder. Det sker, fordi Fatah, ifølge myndighederne, har “fornærmet martyrerne og deres familier” i sin dækning.

”I henhold til medielovgivningen i det nordlige og østlige Syrien har den autonome administration i Nord- og Østsyriens besluttet at indstille Rûdaw-journalisten Vivian Fatahs tilladelse i to måneder,” står der i beslutningen. ”Hun har fornærmet martyrerne og deres familier med hendes kommentarer i en udsendelse.”

Familierne er angiveligvis vrede over, at Fatah har sagt “dræbt” og ikke “faldt som martyrer” om krigere fra de Syriske Demokratiske Styrker (SDF), en kurdiskanført sammenslutning, der mistede livet i kamp.

Tv-stationen Rûdaw selv kritiserer beslutningen og siger, at “den strider imod principperne om pressefrihed.”

“Enhver, der kender til journalisters arbejde, og som ser Vivian Fatahs udsendelser på Rûdaw ved, at det, hun sagde, var i en journalistisk sammenhæng og ikke har et politisk motiv,” skriver Rûdaw.

Nordøstsyriens Autonome Administration er domineret af Demokratisk Enhedsparti (PYD), der anses for at være den syriske del af Kurdistans Arbejderparti (PKK).

Tidligere er Rûdaw blevet forbudt i eksempelvis i Jazeera-kantonen i Rojava. Mediet anses i PKK-kredse generelt for at være en kanal, der er i en periode var pro-AKP, det regerende Retfærdigheds- og Udviklingsparti i Tyrkiet. Organisationen Journalister uden Grænser skrev i 2015, at PDY uden ”skrupler anholder og bortfører kritiske journalister”.

“PYD og dets håndlangere har ingen skrupler over at arrestere eller endda bortføre folk, der formidler nyheder og informationer, som de anser for at kritiske. Formålet er at lukke munden på dem og skræmme andre væk,” skrev Journalister uden Grænser i deres rapport.

Siden er forholdene for kritiske journalister dog blevet forbedret i Nordøstsyriens Autonome Administration.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer