Den kurdiske tv-station Roj-TV har vundet den danske venstrefløjs “Årets Ytringsfrihedspris” i Danmark. Tom Behnke fra de Konservative kritiserer, at prisen går til Roj-TV.

Af Jiyan.dks nyhedsdesk

Roj-TV, der blev tiltalt for terrorisme i efteråret, vil modtage “Årets Ytringsfrihedspris” ved en ceremoni 1. maj på Arbejdernes Kampdag.

Venstreorienterede partier, som Enhedslisten, SF og SF Ungdom står bag prisen.

– På trods af fremskridt i Tyrkiet, er det stadig forbudt at modtage undervisning på kurdisk. I Tyrkiet bliver kurdere stadig forhindret i at udtrykke sig selv på deres modersmål. Derfor oprettede kurderne deres egen tv-station. Der er ytringsfrihed i Danmark, men stærke kræfter fra USA og Tyrkiet ønsker at Danmark skal lukke Roj-TV, hedder det i erklæringen fra arrangørerne af prisen.

Tom Behnke: Det er problematisk
Imidlertid er det ikke alle, der er enige med venstrefløjen i at Roj-TV skal have prisen. For i begrundelsen for tildelingen af prisen til Roj-TV, beskylder venstrefløjen terrorsagen mod den kurdiske tv-station for at være politisk. Det er de Konservatives retsordfører, Tom Behnke uenig i.

– Sagen om Roj-TV er en ren juridisk sag, som domstolene afgør, siger han.

– Derfor er det problematisk at SF og Enhedslisten giver en pris til en tv-station, som anklagemyndigheden er i gang med at undersøge for anklager om terrorstøtte og dermed blander jura og politik sammen, mener Tom Behnke.

Tidligere nomineret til Nobels Fredspris
Roj-TV er tidligere blevet nomineret til Nobels Fredspris af 150 folkevalgte politikere og menneskeretsforkæmpere, heriblandt Desmond Tutu, der i 1986 modtog fredsprisen for sin kamp mod Sydafrikas apartheid-regime.

Justitsminister Lars Barfoed (K) tiltalte i slutningen af august Roj-TV for terrorisme, fordi tv-stationen har bragt interview med sympatisører og ledere af den kurdiske bevægelse PKK, der står på EU’s og NATOs terrorlister.

Om Roj-TV også skulle gå hen og vinde den eftertragtede pris er yderst tvivlsomt, vurderer eksperter, heriblandt Ole Wæver, professor i International Politik. Ingen TV-station eller medie har tidligere vundet Nobels Fredspris.

Arrangørerne af “Årets Ytringsfrihedspris” ved ikke om den kurdiske tv-station får Nobels Fredspris.

– Men 1. maj vil de venstreorienterede kræfter tildele Roj-TV ”Årets Ytringsfrihedspris”. For et undertrykt folk har altid ret, lyder det.

Serdal Benli: Roj-TV vigtig aktør i demokrati
Det er SF og Enhedslisten i Gladsaxe, der har tildelt prisen. Serdal Benli er byrådsmedlem for SF i Gladsaxe og har været med til at tage initiativ til, at Roj-TV blev nomineret til Nobels Fredspris. Han ser prisen som en vigtig manifestation overfor de, der ønsker tv-stationen lukket.

Roj-TV udgør en vigtig brik i at opretholde demokratiske principper som ytringsfrihed og nyhedsformidling i regionen. Samtidig er det en af de mest sete tv-stationer i hele Tyrkiet, siger Serdal Benli, der fik sin hjemmeside hacket af tyrkiske nationalister efter Nobel-nomineringen.

Enhedslistens og SF’s ytringsfrihedspris gives hvert år til en person eller organisation, som har brugt sin ytringsfrihed på et væsentligt område. Blandt tidligere modtagere af prisen er forhenværende efterretningsofficer Frank Grevil, “Bedsteforældre for asyl”, Greenpeace og skuespilleren Flemming Jensen.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer