Roj TV er nomineret til Nobels fredspris. Ekspert Ole Væver tvivler på, at Roj-TV vinder prisen.
Af Medya Özvan
Roj TV bliver i morgen nomineret til Nobels fredspris af 150 folkevalgte politikere og menneskeretsforkæmpere, heriblandt Desmond Tutu, der i 1986 modtog fredsprisen for sin kamp mod Sydafrikas apartheid-regime.
Nyheden vækker stor begejstring hos læge og stifter af Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) Inge Genefke:
”Roj TV sikrer, at omverdenen får kendskab til kurdernes lidelser og forholdene i Tyrkiet. De tyrkiske medier ligger under pres af det tyrkiske styre og fortæller kun en flig af sandheden. Roj TV gør billedet mere nuanceret. Og det giver kurderne selvfølelse og en tro på retfærdighed” siger hun til Arbejderen.
”Det er vigtigt at gode mennesker som eksempelvis Desmond Tutu kan se, at dét vi laver, bidrager til en fredelig løsning på konflikten. Indstillingen til fredsprisen og støtten er især vigtig i en situation, hvor vi bliver forsøgt politisk marginaliseret,” siger Imdat Yilmaz, Roj TV’s administrerende direktør.
Tiltalt for terror
150 personer fra Europa, Afrika, Kurdistan og Tyrkiet har støttet op om nomineringen. I Danmark deltager bl.a. Serdal Benli, Folketingskandidat for SF, Miriam Moazzen,Tue Magnussen, præsten Leif Bork Hansen i initiativet.
Blandt underskriverne er samtlige BDP-medlemmer, 24 andre parlamentarikere og akademikere.
Justitsminister Lars Barfoed (K) tiltalte i slutningen af august Roj TV for terrorisme, fordi tv-stationen har bragt interview med sympatisører og ledere af den kurdiske bevægelse PKK, der står på EU’s og NATOs terrorlister.
Justitsministeren vil ikke kommentere den nuværende nyhed.
Men Tom Behnke, retsordfører for de Konservative undrer sig over nomineringen.
“Det kan da virke underligt, at en tv-station, som justitsministeren har valgt at tiltale for støtte til terrorisme, nu bliver indstillet til Nobels Fredspris. Men folk kan jo indstille hvem som helst til en fredspris”, siger Tom Behnke til Arbejderen.
Om Roj-TV også skulle gå hen og vinde den eftertragtede pris er yderst tvivlsomt, vurderer eksperter, heriblandt Ole Wæver, professor i International Politik. Ingen TV-station eller medie har tidligere vundet Nobels Fredspris.