Ifølge Berlingske Tidende og den tyrkiske avis Zaman står det svenske Newroz TV klar i kulissen, hvis Roj-TV taber retssagen, som starter i morgen. Newroz TV selv afviser.

Øjnene er rettet mod København i morgen, når terrorsagen mod den kurdiske tv-station ROJ TV starter. Vinder forsvareren sagen vil det vække store glæde hos kurderne. Vinder anklagemyndigheden derimod sagen, vil den kontroversielle tv-station ikke længere kunne sende fra København.

Derimod står en afløser klar i Sverige. Det hævder flere kilder, som Berlingske Tidende og den tyrkiske avis Zaman har talt med.

Flere danske politikilder tror, at Newroz TV, der har sendt i Stockholm siden 2007, tager over, såfremt ROJ TV taber terrorsagen og bliver forbudt i Danmark.

Berlingske skriver i dag, at oplysningerne bestyrkes af at, at ransagninger hos ROJ TVs belgiske produktionsselskab, ROJ NV viser, at både pengestrømme og centrale personer orienterer sig mod Stockholm og Newroz TV.

Newroz TV afviser

Men Newroz TV’s direktør Farogh Nuzhatzadeh benægter, at Newroz TV skal afløse ROJ TV.

Sagen har flere fortilfælde. 15. maj 1995 så den første kurdiske TV station Med TV dagens lys. Dens sendetilladelse blev dog inddraget i 23. april 1999, af det britiske ITC (Independent Television Commision), der erklærede, at MedTV ”opildner til voldelige aktiviteter i Tyrkiet og andre steder  og er PKK’s talerør”. Med TV’s efterfølger Medya TV (30. juli 1999-13.02.2004) flyttede til Frankrig og fik samme skæbne, da myndighederne her lukkede kanalen, pga. forbindelser til PKK, som i 2002 var kommet på EU’s terrorliste.

ROJ TV er i flere lande, som Schweiz, Belgien, USA, osv. under anklage for at være kontrolleret af PKK, der er på USAs og EUs terrorlister, mens bevægelsen nyder stor folkelig opbakning blandt kurdere, der generelt anser PKK for at være frihedskæmpere.

Københavns Byret har afsat 26 retsmøder til ROJ TV-sagen, der altså starter her på mandag den 15. august. Du kan følge sagen i medierne, eller live og gratis på din smartphone ved at klikke ind på http://video.roj.tv/

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer