Veli Encü, der mistede sin 16-årige bror og 11 slægtninge under Roboskî-massakren, er dømt ved tyrkisk domstol for støtte til PKK.

Foto: Veli Encü viser billede af sin dræbte bror. Foto af Deniz Serinci

Flere kurdiske aktivister, heriblandt Veli Encü, er ved en tyrkisk straffedomstol i Şırnak blevet idømt en fængselsstraf på fem år for “støtte til PKK”.

Anklagen mod Veli Encü lyder på, at han “uden at være en del af hierarkiet i terrororganisationen bevidst har ydet hjælp til organisationen,” altså PKK.

Veli Encü er bror til HDP-politikeren Ferhat Encü, der også har siddet inde for anklager om støtte til PKK.

Derudover er Veli Encü kendt som formand for Roboskî Martyrernes Forening. Han mistede sin 16-årige bror og 11 slægtninge under angrebet den 28. december 2011, hvor det tyrkiske luftvåben dræbte 34 kurdiske civile landsbybeboere, heriblandt børn ned til 12-årsalderen. Ofrene, de fleste fra en enkelt familie, var i gang med at krydse grænsen fra irakisk Kurdistan til tyrkisk Kurdistan, hvor de smuglede billig benzin og cigaretter.

De tyrkiske myndigheder siger, at de havde modtaget ”ubekræftede oplysninger om, at der var 30 terrorister i regionen”. Der dukkede billeder op af lig, der blev transporteret til hospitaler på ryggen af æsler, fordi der ikke kom helikoptere eller ambulancer.

Den tyrkiske stat har indtil nu ikke givet de pårørende en undskyldning. I stedet har de fået økonomisk erstatning, som de pårørende nægter at tage imod.

Under tidligere interviews med Jiyan.dk, har Veli Encü hævdet, at han blev truet og presset af de tyrkiske myndigheder til ikke at tale om massakren.

“Gendarmeri vil helst ikke have, at vi fortæller pressen om massakren. De prøver med trusler at stoppe os,” sagde han.

Formanden for Menneskerettighedsorganisation (IHD) i byen Diyarbakir, Raci Bilici, bekræftede sagen. ”Formålet er at skræmme dem fra at tale med medierne,” sagde han.

Cirka 45.000 mennesker er blevet dræbt i den tyrkisk-kurdiske konflikt siden 1984.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer