“Staten ændrer ikke holdning, men fortsætter med at lade de ansvarlige gå ustraffet rundt, så der er kun én mulighed tilbage: Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol,” siger Veli Encu til Jiyan.dk

Foto: Statue i Diyarbekir til ære for Roboskî-ofrene

Den 28. december 2011 bombedræbte tyrkiske krigsfly 34 primært unge mænd i landsbyen Roboskî i Sirnak-provinsen i det østlige Tyrkiet/Kurdistan. Ingen er blevet straffet for massakren. I januar 2014 afviste den militære anklagemyndighed at undersøge luftangrebet i ​​Roboskî. De pårørende til de dræbte kom med en indsigelse til afgørelsen, men da det er blevet afvist i sidste uge, har de nu valgt at gå til den Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (ECHR).

På vegne af Roboskîs familier og formand for Roboskî Foreningen, siger Veli Encu:

“Staten ændrer ikke holdning, men fortsætter med at lade de ansvarlige gå ustraffet rundt, så der er kun én mulighed tilbage: ECHR.”

Roboskî er en lille isoleret bjerglandsby på den tyrkisk-irakiske grænse. De 34 ofre var på vej tilbage fra den irakiske grænse, de havde krydset for “grænsehandel”, for at købe billig benzin og cigaretter, da de blev ramt af tyrkisk luftbombardement.

I januar udsendte den militære anklagers kontor en erklæring om, at den ikke vil gøre mere i sagen om Roboskî. Det hed i erklæringen, at “de ansatte i de tyrkiske væbnede styrker handlede i overensstemmelse med beslutningerne fra det tyrkiske parlament og Ministerrådet og med godkendelse fra det generelle personale.” Ifølge erklæringen er en undersøgelse unødvendig for de formodede skyldige İlhan Boluk, Yildirim Guvenc, Aygun Eker, Halil Erkek og Ali Rıza Kugu. ”De har begået en alvorlig fejl, men udførte deres opgaver inden for de givne ordrers grænser,” hedder det i erklæringen. Roboskî-familierne kom med en indsigelse, som også er blevet afvist af en anden militær domstol.

De tyrkiske myndigheder har hidtil ikke givet familierne en undskyldning. I stedet har familierne fået tilbudt økonomisk kompensation. Men de pårørende nægter at modtage pengene.

Felek Encu mistede sin 13-årige søn Erkan Encu under luftangrebet. Erkan var det yngste offer. Felek fortæller:

“Massakren påvirker os hele tiden. Vi ønsker ikke penge, vi ønsker, at de ansvarlige bliver retsforfulgt.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer