Tyrkiet har flere gange afvist at retsforfølge folk i sagen om Roboskî. Nu går kurdernes efterladte til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Den tyrkiske forfatningsdomstol har afvist sagen om Roboskî – hvor 34 civile landsbybeboere blev dræbt ved et luftangreb i december 2011 – med henvisning til ”manglende dokumenter”.

Nu går de efterladte til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (ECHR).

På vegne af Roboskîs familier og formand for Roboskî Foreningen, siger Veli Encü:

”Det retslige og juridiske system i Tyrkiet, som er partisk og på alle måder er underlagt (præsident) Erdogan og AKP regeringen, er holdt op med at være et uafhængigt organ. Vi skal fortsætte vores retslige kamp ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.”

34 mennesker, hovedsageligt teenagere, blev dræbt, da tyrkiske F-16 jagerfly bombede landsbyen i Sirnak-provinsen langs den tyrkisk-irakiske grænse 28. december 2011. Ofrene, de fleste fra en enkelt kurdisk familie, smuglede billig benzin og cigaretter fra Irak/Sydkurdistan. Drengene blev tilsyneladende forvekslet med oprørere fra Kurdistans Arbejderpartis (PKK). Stort set alle Roboskîs 3000 indbyggere mistede et familiemedlem den nat i december.

I januar 2014 lød det fra den militære anklagers kontor, at det ikke vil indgive anklager mod fem militært personel, der er involveret i luftangrebet. De havde “begået en alvorlig fejl”, men fulgte blot ordrer, var konklusionen.

Indtil nu har den tyrkiske regering aldrig undskyldt for hændelsen, men har tilbudt familierne kompensation – som familierne har afvist at tage imod.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer