Den tyrkiske tv-vært Müge Anli chokerede, da hun efter det kraftige jordskælv i den kurdiske by Wan, udtalte, at ”først kaster de
[kurderne] med sten, bagefter vil de have hjælp – alle skal kende deres pladser.”Nu risikerer hun en retssag for racisme.

Af Medya Özvan & Deniz Berxwedan Serinci

Müge Anli fra tv-stationen Atv sagde under et program om jordskælvet i Wan:

”Alle skal kende deres pladser. Når det passer dem, kaster de [kurderne] med sten, bagefter vil de have hjælp [fra staten i forbindelse med oprydningsarbejdet efter jordskælvet]. I kaster både med sten på politiet og samtidig kræver i hjælp fra dem.”

Nu vil to personer, Cevat Besi og Fatih Mehmet Sahin rejse en sag mod Müge Anli med udgangspunkt i paragraf 216, der handler om ”tilskyndelse til etnisk had”.

Den primært kurdisk-beboede Wan-provins i Østtyrkiet/Nordkurdistan blev i søndags ramt af kraftigt jordskælv, der målte 7,2 på Richterskalaen.

Myndighederne har ikke overblik over skadernes omfang, især fordi telefonnettet er gået ned. Men mange huse er styrtet sammen i byen, heriblandt en syvetagers bygning. Ifølge Politiken er 500 til 1000 mennesker indtil videre døde.

Duygu Canbas fra Haber Turk udtaler ligeledes med racistiske toner. ”Selvom det er i den østlige del af landet, i Van, så bliver vi kede af det alligevel.”

Der er kommet flere kommentarer af artiklerne om jordskælvet i Wan, hvor tyrkiske nationalister har skrevet følgende:

“Jeg håber det bliver værre”

”Jeg håber de også bliver begravet i Hakkari og Sirnak.”

”Jeg håber de bliver jævnet med jorden.”

”Hvis jeg giver fem-øre må mine hænder knække.”

”Jeg håber de bliver jævnet med jorden. De er skyld i alt den narkotika.”

For at hjælpe: Send et beløb til Jiyan.dks egenindsamling på Røde Kors – klik her. Pengene går ubeskåret til ofrene.