En resolution “uden historisk eller juridisk grundlag”, ifølge Tyrkiet.

Af Deniz Serinci

Foto: Mindesmærke i Armeniens hovedstad Jerevan for ofrene fra 1915

Repræsentanternes Hus i USA vedtog i går en resolution med 405 stemmer mod 11, som kalder massakrerne mod armenierne i det nuværende Tyrkiet i 1915 for et folkedrab.

Den demokratiske flertalsleder, Nancy Pelosi siger, at hun beæret over resolutionen, der “erindrer en af de store grusomheder i det 20. århundrede; de systematiske mord på mere end 1,5 millioner armenske mænd, kvinder og børn i det osmanniske imperium”.

Tyrkiets udenrigsminister Mevlüt Çavuşoğlu kritiserer den amerikanske beslutning og kalder den “skammelig og ugyldig” samt “uden historisk eller juridisk grundlag”. Resolutionen risikerer at skade landenes forhold i “en ekstrem skrøbelig tid”, mener Tyrkiet.

Armenien og de fleste historikere mener, at der var tale om folkemord, da op mod én million armeniere ifølge internationale forskere omkom i 1915, da Det Osmanniske Rige deporterede den kristne minoritet. Det skete som straf for påstået armensk samarbejde med osmannernes ærkefjende, Rusland.

Mange armeniere døde af tørst, sult og udmattelse under de månedlange vandringer i den syriske ørken, som de blev sendt ud på, hvor uddelingen af mad og drikke med vilje blev holdt på et minimum. Samtidig blev armenske ledere systematisk forfulgt og henrettet. Et kurdisk regiment, Hamidiye, forfulgte og plyndrede de deporterede armeniere. Andre kurdiske stammer beskyttede armenierne.

Tyrkiet siger, at der godt nok døde omkring 300.000 armeniere, men at det skete som led i civile fejder, hvor også tyrkere døde. Men det afvises, at der var tale om et folkemord.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer