Interview med Rasmus Nordqvist, kandidat til Europa-Parlamentet for SF.

Skal Tyrkiet med i EU?

Nej. Det har Tyrkiet gjort tydeligt med den udvikling, som vi har set i landet og som peger i den helt forkerte retning. Tyrkiets kandidatstatus giver derfor ikke mening i dag.

For nyligt fik den kurdiske politiker Selahattin Demirtaş 42 års fængsel i Tyrkiet. Hvad synes du om det?

Det er en politisk forfølgelse, hvor Erdogans regime har givet nogle helt vanvittige domme. Erdogan sender et signal om, at selv fredelige politikere bliver forfulgt. Han fængsler politikere, journalister, meningsdannere. Derfor er det vigtigt, at EU står op for de værdier, vi bygger på, såsom ytringsfrihed, retsstat og demokrati.

Den dag i dag må kurderne ikke modtage undervisning på deres sprog. Hvad synes du om det?

Det er meget svært at forstå som en dansker, at man nægtes modersmålsundervisning. Det går i den forkerte retning. Vi kæmper for, at minoriteter, heriblandt etniske og kulturelle, skal have beskyttelse.

Skal løsningen på det kurdiske spørgsmål være, at kurderne får selvstændighed eller selvstyre indenfor de lande, hvor de bor?

Det har jeg svært ved at svare skråsikkert på. Det vigtigste her og nu er, at vi står op for kurdernes ret til at være et folk og det gør vi ved igen og igen at sige fra, når vi ser den undertrykkelse, kurderne udsættes for.

Erdogan truer jævnligt med at invadere Rojava (kurdisk del af Syrien, red)….

Det er dybt ulykkeligt, hvis Erdogan invaderer Rojava. Vi har nydt godt af det samarbejde med kurderne, som vi havde imod Islamisk Stat (IS).

Men Erdogan vil til sit forsvar jo sige, at når PKK udkæmper en væbnet kamp mod det tyrkiske militær, så har ethvert land ret til at svare igen. Hvad siger du til det?  

Vi tager altid udgangspunktet i folkeretten. Vi skal kæmpe for folks ret til demokrati og ytringsfrihed, men det må aldrig være en voldelig kamp. Vi skal støtte den demokratiske, fredelige kamp.

Der vil Erdogan jo henvise til, at PKK står på EU’s terrorliste.

Men der er trods alt også andre kurdiske stemmer i Tyrkiet. Der er jo det demokratiske parti (DEM-partiet, red), som vi samarbejder med. Erdogan udnytter jo enhver chance til at skære alle over én kam.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer