Interview med Rasmus Nordqvist, medlem af Folketinget og kandidat til Europa-Parlamentet for Alternativet.
Skrevet af Deniz Serinci
Bør Tyrkiet optages i EU på nuværende tidspunkt?
”Nej, vi har sagt, at man skal suspendere forhandlingerne med Tyrkiet. Vi har også sagt, at det vigtigste lige nu er at gøre op med den flygtningeaftale, som medlemslandene lavede med Tyrkiet.”
Hvorfor?
”Fordi det sætter penge ned i Erdogans kasse. Vi har bundet os selv på hænder og fødder. For hver gang vi kritiserer Erdogan, så truer han med ’jamen, så kan jeg bare sende flygtninge afsted mod Europa’.”
”Og så ser vi jo også angrebene på kurderne. Vi ser et demokrati, hvor folk er fængslede, sultestrejkende politikere fra HDP, osv. Og vi bør støtte civilsamfundet og oppositionskræfter. Vi skal ikke sende penge til Erdogan, fordi er bange for, at der kommer flygtninge til Europa.”
Hvad mener du så, man skal gøre?
”Der er behov for at sige tydelig fra, både i forhold til det, vi ser imod kurderne, men også omvalget i Istanbul. Hvis der er et valgnederlag, så lader man det åbenbart gå om.”
Tager afstand fra PKKs metoder
Den 43-årige politiker siger, at ”man godt kunne tænke sig mere opmærksomhed” om den aktuelle sultestrejke. Ifølge det prokurdiske Folkenes Demokratiske Parti (HDP) sultestrejker 3.000 PKK-tilhængere i protest mod isolationen af PKK-lederen Abdullah Öcalan. Sultestrejken blev startet af HDP-politikeren Leyla Güven.
Erdogan har på det seneste talt om at retsforfølge flere politikere fra HDP, der nu sidder i det tyrkiske parlament.
”Det er et kæmpe problem,” siger Rasmus Nordqvist. ”Vi har jo tidligere set HDP-politikerne fængslet, inklusiv deres leder (Selahattin, red) Demirtaş. Det må vi reagere på.”
Rasmus Nordqvist vil derfor have løsladt Selahattin Demirtaş, for ”man fængsler ikke oppositionspolitikere, fordi de taler imod en. Man fængsler ikke journalister, der er kritiske.”
Jiyan.dk har forsøgt at få en kommentar fra de tyrkiske myndigheder til politikerens kritik. Den tyrkiske ambassade er indtil videre ikke vendt tilbage. Men tidligere har den tyrkiske regering begrundet retsforfølgelsen af de kurdiske HDP-politikere med, at de har forbindelse til det ulovlige PKK, der også står på EU’s terrorliste. Rasmus Nordqvist fastslår, at PKKs metoder, såsom selvmordsangreb, ”ikke er i orden”.
”Vold er aldrig svaret,” siger han. ”Vi skal tage tydelig afstand, når man bruger vold. Men HDP arbejder via demokratiske institutioner og bruger demokratiet som virkemiddel. Og det er dét, vi skal bakke op om.”