Konflikten mellem PKK og KDP raser. En peshmerga mistede livet i går efter sammenstød med PKKs guerillaer. “PKK bør forlade det sydlige Kurdistan “, mener Rashid Kestey, dansk-kurder i København, som har familie i det berørte familie.

Hvad tænker du om den sidste tids ballade?

PKK har været et stort problem i Sydkurdistan, blandt andet i min landsby Keste i Duhok, som jeg kommer fra. Man har ikke kunne genopbygge disse områder, fordi PKK er der. PKK kræver hele tiden told og skat af folk. Min onkel har får, geder. Han kan ikke gå to kilometer fra sit hjem, for lige så snart han kommer retur, vil PKK tage fat i ham. ”Du skal betale told og skat af det!”

Hvorfor har KDP og Sydkurdistan ikke gjort noget indtil nu?

Vi har været tavse for at undgå, at fjenden får muligheder for at udnytte konflikterne i mellem os. Men det bliver ved og ved. Jo mere PKK sidder der, jo mere magt får de. Det er PKK, der vil lave konflikter. På den anden side har Kurdistans regering problemer med Bagdad, internt, corona og så mangler de masser af penge. Bagdads sendte endelig penge til kurderne. Det gik godt, så kom PKK ”hov det går godt”, og så begynder de at skabe problemer og ødelægger olierør og skader kurdisk økonomi.

Men når Tyrkiet bomber dit område fra luften, og civile dør, så er det vel ikke PKK’s skyld? Det er Tyrkiet, der bomber….

Jeg vil aldrig forsvare Tyrkiet. Men lige så snart PKK kommer ind i vores landsbyer, så følger de tyrkiske droner efter. PKKs tilstedeværelse gør, at Tyrkiet kommer der. Hvorfor bombede Tyrkiet ikke området før?

Men nu er KDP og Barzanî tætte på AKP og Erdogan. PKK-medier kalder KDP for “Tyrkiets håndlangere”?

Vi kan ikke undgå at samarbejde med naboer. Man er nødt til at samarbejde med sin fjende og naboer, Tyrkiet, Iran, Syrien, Irak. Det er alle kurdiske partier enige om. PKKs afdeling i Shingal, YBS får da løn fra Bagdad. PKK har forbindelser til Iran og Syrien. I Qamislo i Vestkurdistan (Syrien) samarbejder de med Baath-diktatoren Assad, som kontrollerer lufthavnen. Moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt. Men samarbejdet skal være til egen fordel. Vi skal ikke slå hinanden ihjel for det.

Hvordan er det en fordel at samarbejde med Erdogan?

Hvordan skal Sydkurdistan ellers kunne handle? Vejen til Europa går via Tyrkiet. Vi gør det ikke fordi vi er jash. Vi gør det for at overleve. Ellers vil vi ende som Armenien. Deres grænse til Tyrkiet er lukket og de sulter. Vi har aldrig arbejdet for Tyrkiet. Sydkurdistan har altid hjulpet brødrene i de andre dele af Kurdistan.

Du kritiserer PKK. Men KDP er også blevet kaldt diktatorisk.

PKK påstår, at alle andre er diktatorer. Hvad med PKK selv? Er der nogen, der tør udtale sig imod dem? I KDP kan man godt ytre kritik.

Så hvad kræver du af PKK – at de skal ud?

Ja, de skal ud af Sydkurdistan. PKK er ikke terrorister. Men hvordan vi end vender og drejer det, så står de på EU’s terrorliste. Hvis der er en terrorstemplet organisation i dit område, så bruger Tyrkiet det som undskyldning for at angribe dig. Så PKKs tilstedeværelse skader alt det, vi i Sydkurdistan har brugt 30 år på at bygge op.

Hvor skal PKK så hen?

De kan tage til Nordkurdistan. Alle de steder, hvor de har konflikter med Tyrkiet. Vi støtter, at de får rettigheder i Tyrkiet, men nytter ikke, at de kommer her, fordi deres konflikt er ikke Sydkurdistans konflikt. Hvis de vil være i syd, skal de opføre sig ordentligt, og respektere regeringens beslutninger.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer