Human Rights Watch (HRW) beskylder PYD for vilkårlige anholdelser, mishandling, uopklarede forsvindinger, drab og brug af ​​børn blandt sikkerhedsstyrker. Også Tyrkiet og KRG bliver kritiseret af HRW. PYD afviser alle anklager.

Af Mahir Ibrahim Khalil

En rapport fra Human Rights Watch (HRW) dokumenterer en række menneskerettighedskrænkelser i områder kontrolleret af Demokratisk Enhedsparti (PYD) i Rojava/Syrisk Kurdistan. HRW besøgte Rojava i februar 2014 og der er ifølge organisationen tale om: Vilkårlige anholdelser, mishandling under varetægt, uopklarede forsvindinger og drab og brug af ​​børn i PYDs sikkerhedsstyrker.

”PYDs sikkerhedsstyrker tilbageholder vilkårligt personer med tilknytning til kurdiske politiske oppositionspartier, som det Kurdiske Demokratiske Parti-Syrien (KDPS), Yekiti Parti og Azadi Parti, trods deres fredelige modstand mod PYD.”

PYD benægter, at de har politiske fanger og siger at mændene i stedet er arresteret for kriminelle handlinger, såsom narkotikahandel og bombeangreb.

HRW har også undersøgt de voldelige hændelser i Amuda (Amûdê) den 27. juni 2013, hvor YPG brugte ”overdreven magt” mod anti-PYD demonstranter, skød og dræbte tre mænd.

”PYDs sikkerhedsstyrker dræbte to mænd senere på natten under uklare omstændigheder, og en tredje den næste dag,” skriver HRW, der opfordrer YPG til at gennemføre en uafhængig undersøgelse af hændelsen

Civile i Efrîn, Kobanê og Heseke er påvirket af grænselukninger, pålagt ved den tyrkiske grænse af Tyrkiet og på den irakiske grænse af KRG (Kurdistan Regional Government) i Irak.

”Lokale humanitære grupper fortæller, at grænsen kun er delvist åben for humanitær bistand, og at mængden af ​​mad og medicin, der kan komme ind, bliver reduceret. ’Hvis du er diabetiker eller har den enkleste kroniske sygdom som astma, har du et problem,’ siger en nødhjælpsarbejder.”

Ciwan Ibrahim fra PYD benægter, at sikkerhedsstyrker foretaget arrestationer af politiske grunde. “Vi har ikke tilbageholdt nogen fange af politiske grunde,” skrev han til HRW i maj 2014. “Alle fanger er anklaget for strafferetlige eller terrorrelaterede sager.”

Siden PYD har taget magten i 2012, har dets sikkerhedsstyrker og YPG begge brugt drenge og piger under 18 år ved checkpoints og baser i Efrîn, Kobanê og Heseke, mener HRW, der understreger, at YPG i 2013 kaldte brugen af børnesoldater ”uacceptabel” og “forbudt”.

Læs hele rapporten her

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer