Iran har henrettet den 23-årige kurdiske fange, Ramin Hossein Panahi.
Af Deniz Serinci
Den 23-årige kurdiske fange i Iran, Ramin Hossein Panahi, er blevet henrettet i morges i Irans Rajaee Shahr fængsel i byen Karaj, vest for Teheran. Det meddeler hans bror Amjad Panahi, ifølge kurdiske medier som Kurdistan24 og Rudaw.
Ramin Hossein Panahi blev anholdt den 23. juni 2017 i byen Sanandaj (Sine), hovedstaden i Kurdistan-provinsen i Iran. Panahi bar angiveligvis en pistol og håndgranat på sig, da han blev anholdt. I januar 2018 blev han dømt til døden for at “gribe til våben mod staten”.
Hans advokat Hossein Ahmadi Niaz afviste, at Ramin Hossein Panahi skulle have haft våben på sig:
”Min klient var aldrig bevæbnet. Da han og hans ledsagere kom ind i landet, blev de overvåget af de iranske sikkerhedsstyrker, som senere skød og arresterede dem.”
Den nu henrettede kurdiske fange var medlem af det socialistiske kurdiske parti Komala, der har sendt bevæbnede Peshmerga-krigere ind i Iran.
Op til dødsstraffen sultestrejkede den unge kurder og der var forlydender om, at han havde syet læberne sammen som en protest. Efter planen skulle han henrettes i tirsdags, men det blev udskudt.
Ingen adgang til advokater og beviser
Philip Luther, Amnesty Internationals juridiske chef i Mellemøsten og Nordafrika, har tidligere vurderet, at kurderen er blevet udsat for en “groft uretfærdig” retssag, der var overstået på mindre end en time.
“Ramin Hossein Panahis sag er et eksempel på en helt igennem forfærdeligt mislykket rettergang. Efter at være blevet udsat for tortur, blev han dømt på under en time. Han blev nægtet adgang til advokat, familie og bevismateriale. I en fuldstændig hån mod retsvæsenet pressede efterretningstjenestemændene gentagne gange ham til at komme med en tilståelse på tv til gengæld for at slippe for dødsstraf.”
Ramin Hossein Panahis mor, Sharifeh Zarrini skrev til EU’s udenrigspolitiske leder, Federica Mogerini og opfordrede hende til at kræve sønnen løsladt. Den 24. maj 2018 skrev hun:
“Jeg opfordrer Dem, der har travlt med at forhandle med iranske embedsmænd i disse dage, om at stoppe dødsstraffen mod Ramin Hossein Panahi og undersøge hans sag ved en europæisk domstol.”
Parti kæmper for kurdisk selvstyre
Komala er et socialistisk kurdisk parti i iransk Kurdistan, der blev dannet den 27. oktober 1969 af en gruppe kurdiske studerende i Irans hovedstad Teheran. Det var en hemmelig organisation, der først offentliggjorde sig selv ti år efter.
Partiet førte væbnet kamp mod regimet i Iran, men indstillede det i midten af 1990’erne. Komala startede så for nogle år siden med at sende deres Peshmerga-krigere ind i Iran igen. Målet er et føderalt Iran med selvstyre til kurderne. Komala er på grund af interne strid blevet delt op i tre partier.
De cirka syv til ti millioner kurdere i Iran udgør en dobbeltminoritet og bliver derfor dobbeltdiskrimineret; De er både kurdere og for det meste sunnier i det primært shiitiske Iran. Kurderne udgør under 10% af Irans befolkning, men halvdelen af landets dødsdømte er kurdere.