”Som muslimer er vi forpligtede til at faste”, mener Delal, Canê & Hêlîn. Omvendt behøver mennesket ikke at leve efter religiøse forskrifter, mener Cemile. 7 danske kurdere fortæller om fastemåneden Ramadanen.

Ramadanen er over os. Troende muslimer afholder sig under ramadanen fra at spise eller drikke fra solopgang til – nedgang.

Nogen er vant til at faste, mens andre finder det hårdt – især i år, hvor ramadanen ligger om sommeren og solen går meget sent ned og hvor fastetidspunktet derfor er ret langt, næsten 16 timer.

Men hvordan er det så at faste? Og hvorfor faster nogle unge med muslimsk baggrund, mens andre afholder sig fra det? Jiyan.dk spurgte 6 danske kurdere, hvoraf 3 fastede.

– Jeg faster, fordi jeg som muslim er forpligtet til det ifølge Allah (swt). Varmen gør det hårdere at faste, men det er det værd, fortæller Delal Güngör, 16 år, Holbæk.

”Jeg føler mig mindre egoistisk igennem fasten”

– Jeg faster ikke, fordi jeg ikke er troende. Jeg tror ikke på, at mennesket skal leve efter nogle foreskrevne regler og at dette skulle være nøglen til Himmerige. Min familie er ikke en religiøs familie, og det har derfor aldrig været aktuelt for mig at faste, siger Cemile Kalkan, 33 år, medicinstuderende, Rødovre.

– Jeg faster ikke, fordi jeg ikke har nogen muslimer at faste sammen med og jeg er ikke praktiserende muslim. Det er så hyggeligt, når man vågner om morgenen og faster sammen. Men at være den eneste er ikke så sjovt, fortæller Suzan Rahem, 19 år, arbejder som tolk, Holstebro.

”Unødvendigt at faste – send hellere penge til Afrika”

– Jeg er muslim og et af islams 5 krav er faste. Man bliver sulten og tørstig pga. varmen, men hvis man virkelig har viljen til at faste, så er det ikke slemt. Hvis man ikke har viljen, så tænker man over det og bliver mere sulten og tørstig, fortæller Canê, musiker, København.

– Jeg synes, at det er unødvendigt at faste. I stedet for at faste og derigennem finde ud af, hvordan de fattige har det, så hellere send penge til de fattige i Afrika, hvor folk dør af sult. Jeg er heller ikke troede og føler ikke, at der er brug for religion for at være et godt menneske. Gud behøver ikke tilgive dig, fordi du er muslim eller kristen, mener Rejan Azad, tidl. statskundskabsstuderende, Ringsted.

– Jeg faster, fordi det er en del af min tro og for at føle med de fattige. Jeg synes ikke, at det er hårdt at faste i denne varme. Jeg forventede rent faktisk, at det vil være hårdt, men det går meget godt, siger Hêlîn Coskun, der bor i Malmø, men har rødder i København.

Afsluttes med fest, eid

Datoen for ramadanen flytter sig 10 dage hvert år. Ramadanen startede i år 1. august, men næste år starter den omkring 20. juli. Jo længere ramadanen rykker ind i sommerperioden, jo længere skal man faste.

Dette år varer fasten cirka 15 timer. Men når ramadanen ligger om vinteren, hvor solen går tidligere ned, varer fasten eksempelvis 8 timer.

Fasten afsluttes med en tre dage lang højtid, kaldet eid, på kurdisk kaldet Cejna Remezanê/Cejnî Remezan.

Har du lyst til at dele dine oplevelser fra den kommende Eid med Jiyan.dk? send en mail til redaktion@jiyan.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer