Ebdulrehman Qasimlos enke Helen Krulich er død. “Det er et stort tab for os,” siger tidligere peshmerga Silêman Keleshi.

Helen Krulich, blandt kurdere kendt som Nasrin Qasimlo, er død, 89 år gammel.

Den tjekkisk-fødte Krulich var gift med Ebdulrehman Qasimlo, generalsekretær for Kurdistans Demokratiske Parti-Iran (PDKI), som blev dræbt af formentlig iranske agenter i Østrigs hovedstad Wien. Det fandt sted under hemmelige forhandlinger med Den Islamiske Republik Iran.

Krulich døde i Paris.

I starten af 1980’erne tilsluttede hun sig sin mand i de kurdiske bjerge og underviste en klasse peshmerga-krigere i engelsk. Udover det tjekkiske sprog, talte Krulich også kurdisk, persisk, engelsk og fransk.

Om mordet på hendes mand Ebdulrehman Qasimlo, sagde hun i 2014 til Jiyan.dk:

“Jeg ville ikke tro på det. Jeg troede, jeg sov og at det var et mareridt. Men så indså jeg, at det var rigtigt.”

Krulich og PDKI protesterede mod de østrigske myndigheder, som løslod Qasimlos gerningsmænd, og lancerede en kampagne mod den iranske regering, men uden meget resultat.

“I 1990 begyndte jeg retssag mod regeringen i Wien. Men to år senere afviste den østrigske højesteret min sag, ” sagde hun.

“Jeg følte mig besejret og alene. Det var en meget vanskelig tid for mig.”

Mange støttede hende moralsk, herunder den tidligere franske første dame Danielle Mitterand. Hun var en god ven af ​​Qasimlo og fik hans lig transporteret til Paris, hvor PDKI-lederen blev begravet.

En af dem, der kendte Qasimlo herhjemme er Silêman Keleshi. Han var peshmerga i 18 år og mødte partifællen Qasimlo mange gange.

“Nesrîn Qasimlo var en kvinde, der kæmpede indædt for det kurdiske folk,” siger han. “Hun forstod virkelig kurdernes situation og vilkår.”

“Derfor er det et stort tab for os, at hun nu er gået bort.”

Kommentér via Facebook

kommentarer