“Tyrkiet må acceptere, at
[SDF] høster international støtte i sin operation mod IS i Syrien,” siger Asya Abdullah.

“Føderalismen i det nordlige Syrien kan løse konflikten og krisen i Syrien.”

Det mener Asya Abdullah, medleder af det regerende parti i syrisk Kurdistan, Demokratisk Enhedsparti (PYD).

Embedsmænd fra syrisk Kurdistan deltog i går i en konference om Mellemøsten i Moskva. Her gentog de synspunktet om, at en føderal model for Syrien er bedst.

Siden sommer 2012 har kurderne haft selvstyre i Syrien. Senere har de udråbt et multietnisk føderalt styre indenfor Syriens grænser.

Derudover kritiserede Abdullah Tyrkiet for at blande sig i konflikten. Den tyrkiske regering har flere gange udtrykt dens modstand mod PYD’s deltagelse i slaget om Raqqa, som er Islamisk Stats (IS) de facto hovedstad. PYD’s væbnede gren Folkets Forsvarsbrigader (YPG) udgør hovedparten af Syriske Demokratiske Styrker (SDF), der leder kampen mod IS i Raqqa.

“Tyrkiet må acceptere, at [SDF] høster international støtte i sin operation mod IS i Syrien,” siger Abdullah.

“Enhver afgørelse vedrørende Raqqa-operationen vedrører SDF, og den internationale koalition mod [IS] og Tyrkiet bestemmer ikke over denne operation,” tilføjer Abdullah.

Siden juli 2012 har de syriske kurdere i YPG fået mere og mere selvstyre, efter at den syriske præsident Bashar al-Assads styrker træk sig ud fra Nordsyrien for i stedet at koncentrere sig om at nedkæmpe oprøret andre steder i landet.