Står det til flere folketingskandidater, skal folk i Diyarbakir ikke lade sig skræmme af bombeangrebene i byen og stemme HDP i morgen.

I går blev byen Diyarbakir/Amed i Østtyrkiet/Nordkurdistan ramt af et bombeangreb, der kostede 4 livet og sårede hundredevis. Det sker få dage inden parlamentsvalget i Tyrkiet i morgen.

Ifølge Lars Aslan Rasmussen, folketingskandidat for Socialdemokraterne, viser angrebet med tydelighed ”den tyrkiske stats modvilje mod kurderne.”

”For første gang kan kurderne passere spærregrænsen, og derfor sker disse angreb,” mener han.

Mens nogen mener, at tyrkiske kræfter står bag, hælder andre til lokale islamister fa Hizbullah. Men det er to sider af samme sag, hvis det står til Rasmussen.

”Hizbullah er netop blevet støttet af Tyrkiet.”

Den tyrkiske skribent Esra Elönü mener derimod, at de kurdiske kræfter selv står bag angrebet for efterfølgende at sætte præsident Erdogan i dårligt lys. Det skriver hun på Twitter.

Ifølge Søren Søndergaard, folketingskandidat (EL) bør man passe på med, at spekulere på, hvem der står bag angrebet, idet flere grupper har en interesse i, at det prokurdiske Folkenes Demokratiske Parti (HDP) ikke bliver repræsenteret i parlamentet. Men konklusionen er alligevel den samme:

”Under alle omstændigheder er angreb som disse en trussel mod afholdelse af fredelige valg, som kan føre til en fredelig udgang på den tyrkisk-kurdiske krig,” siger Søndergaard.

Venstres folketingskandidat Mads Fuglede vil have verdenssamfundet på banen med kritik af Tyrkiet:

”Hele verden må lægge pres på Tyrkiet, så dette valg bliver afholdt efter spillereglerne,” siger han og tilføjer:

”Jeg håber, at her det sidste vi har set af sin slags i den tyrkiske valgkamp.”

Lykkes det HDP at komme over spærregrænsen på 10%, vil regeringspartiet, Retfærdigheds– og Udviklingsparti (AKP) og præsident Erdogan miste dets store flertal i parlamentet.  Spekulationerne går på, at formålet med angrebet i Diyarbakir er at skræmme kurderne fra at stemme på HDP. Hertil svarer Fuglede:

”Kurderne skal ikke lade sig skræmme af bombeattentatet og stemme på HDP, for man skal ikke skræmme folk til ikke at stemme på noget.”

”Jeg håber, at HDP over den åndsvagt høje spærregrænse og at Erdogan får et rigtigt dårligt valg.”

Fra Søndergaard lyder en lignende opfordring:

”Jeg håber, at flere end nogensinde tage modet og stemmer. For en stor valgsejr for HDP er den eneste løsning til at bryde Erdogans ambitioner om at blive en slags sultan.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer