Den kurdisk-australske digter Jamal Khamber gæstede i går Danmark til et brag af en koncert, hvor kunstneren forførte tilhørerne med sin poesi og følelsesladede toner – se billeder og video.

Af Alan Hasso
Fotos: Evîn Tetwan

I går eftermiddag dannede Betty Nansen Teatret i Frederiksberg rammerne om en oplevelse, hvor en ydmyg og anerkendt digter, Jamal Khambar (جه‌مال خه‌مبار) læste op fra nogle af sine digtsamlinger, og hvor man samtidig også kunne få en tår champagne. Det var arrangeret af FOKUS-A.

Allerede inden kl. 14. strømmede folk til Teatret, og da klokken var omkring 14.30 begyndte det eventyrlige indslag.

Lyset i salen var dæmpet, og al fokus var netop på den belyste og pyntede scene. I det øjeblik man trådte ind i salen, blev man imødekommet af den instrumentale og følelsesladede musik – toner som Armanc Issa stod bag.

Farhad Sharifi fra Fokus-A lagde ud med at byde alle gæsterne velkommen, og derefter blev Jamal Khambar modtaget af klapsalver idet han viste sig på scenen. Han var tydeligvis meget glad for invitationen.

Publikum vilde med Halabja-digt

Jamal Khambar læste sine digte op på kurdisk, og undervejs kunne man hører de vidunderlige og forførende toner. På trods af at oplæsningen kun foregik på soranî-kurdisk, som nogle af tilhørerne havde svært ved at forstå, da de talte kurmancî-dialekten, kunne man straks fornemme og føle den passion og kærlighed, Jamal Khambar har for sit land. Det hele var skrevet på en meget metaforisk og følelsesladet måde, at det vækkede stærke følelser frem blandt publikum. Især efter hans oplæsning af et digt omhandlende Halabja, den kurdiske by, som blev giftgasset i 1988, og Saddam Husseins regime. Publikum var vilde med det, og insisterede på at han skulle læse digtet endnu en gang. Jamal Khambar kunne ikke sige nej, og læste glædeligt digtet igen.

Til slut, fik han en masse blomster og gaver, og de mange fremmødte fik også mulighed for at tage billeder med ham.

Kort om Jamal Khambar:

 

Jamal Khambar er født i 1962 og er fra byen Sulaymani. Han har en høj akademisk baggrund, som værende jurist og arbejder også som menneskerettighedsforkæmper i organisationen Institut for Human Rights i Australien. Jamal Khambar har skrevet digte i mange år og giver koncerter verden over.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer