Ifølge Zeynel Celik, tidligere talsmand i Skandinavien for PKK’s politiske gren ERNK, fører det kurdiske parti en diktatorisk politik, centreret omkring Abdullah Öcalan.

I dag er 36 årsdagen for PKKs oprettelse i 1978 – hvad har PKK opnået?

Celik: Hvis kurderne i Tyrkiet har opnået noget, så er det i høj grad takket være den kamp, som PKKs guerillaer har ført i 36 år.

Du var talsmand for ERNK, PKKs politiske gren, i Danmark og Skandinavien i en årrække. Derefter forlod du bevægelsen. Hvorfor?

Celik: Dels begyndte PKK kun at handle om én person, nemlig Öcalan, dels opgav PKK sit oprindelige krav om et selvstændigt Kurdistan, hvilket var det, jeg kæmpede for.

Men halvdelen af Tyrkiets kurdere bor i Vesttyrkiet, hvormed en uafhængig stat i Øst forekommer som utopi. Er PKK ikke blot realistisk, når de i stedet satser på selvstyre indenfor Tyrkiets grænser?

Celik: PKK ønsker heller ikke selvstyre mere, de fokuserer kun på Öcalan. Da han blev fanget af tyrkiske agenter i 1999, skulle PKK have holdt op med at tage imod ordrer fra ham. Ganske enkelt fordi han er et gidsel i tyrkisk varetægt.

Du skal vel også kritisere PKK, når du nu selv ikke er med mere, vil PKK’erne sige…

Celik: Det skal de jo sige. Men det er et faktum, at PKKs tilhængere ukritisk accepterer alt, hvad Öcalan siger. Hvis man før gik imod ham, blev man dræbt. Nu får man en psykologisk straf og bliver socialt udstødt.

Kan man både være PKK’er og demokrat samtidig?

Celik: Nej. Men man kan måske godt være PKK-sympatisør og samtidig demokrat. PKK er stadig totalitær og ingen må diskutere Öcalans ord. De råber ”Med sjæl og blod er vi med dig, oh leder”. Det samme arabiske Saddam-tilhængere råber.

Så har PKK slet ikke gjort noget godt, ifølge dig?

Celik: Det siger jeg jo ikke. PKK har sat de tyrkiske kurdere på verdens dagsorden. I en tid, hvor kurdernes blotte eksistens blev benægtet, gjorde guerillaerne – og andre, der gjorde oprør i Diyarbekirs fængsel, Mazlum Dogan, Kemal Pir, Hayri Durmus, osv. – verden opmærksom på os. Men Öcalan skal ikke have al æren for det.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer