”AKP’s manglende reelle reformer er skyld i fredsprocessens sammenbrud”, mener Zeynel Celik. PKK begik dog også fejl under processen, erkender han.

Krigen mellem Tyrkiet og PKK raser. Tyrkiske myndigheder kritiserer PKK for under fredsprocessen 2013-15 ikke at have lagt våbnene.

Zeynel Celik, tidligere talsmand i Skandinavien for PKK’s politiske gren ERNK, er uenig i kritikken af ​​den manglende PKK afvæbning.

”Hvordan skal PKK lægge våbnene. Hvem skal kæmpe mod IS så?” spørger han overfor Rûdaw med henvisning til de kurdiske områder i Syrien, kendt som Rojava, hvor PKK-tilknyttede militante bekæmper Islamisk Stat, IS.

Ifølge Celik, er den vigtigste årsag til fredsprocessens sammenbrud manglen på “rigtige reformer” fra AKPs side. I efteråret 2013 Erdogan lancerede et demokratipakke, der blandt andet gav kurderne ret til kurdisk undervisning i private skoler. Men undervisning i kurdisk i offentlige skoler er stadig ulovligt.

“I praksis har AKP ikke givet kurderne nogen rettigheder. Det var tomme ord,” siger Celik.

En anden årsag til den manglende var kampen om Kobanê, siger Celik. Tyrkerne tolererede, at islamiske ekstremister krydsede grænser ind til Syrien for at deltage i kampen mod kurderne. Derudover afviste tyrkerne kurdiske krigere at rejse til den belejrede syriske kurdiske by Kobanê i 2014. Det ”skadede tilliden mellem parterne i processen,” mener Celik.

Han erkender dog, at PKK også bærer en del af ansvaret for den fejlslagne fredsproces.

Efter at en selvmordsbomber i den etnisk kurdiske by Suruc dræbte 32 mennesker og sårede mere end 100, svarede PKK igen ved at dræbe to politifolk. PKK beskyldte politifolkene for at have forbindelser til IS og være hjernerne bag bombeangrebet i Suruc.

”Men PKK har ikke fremlagt bevis for, at politifolkene skulle have forbindelser til IS,” siger Celik. “Der var ingen grund til at starte angreb, for det tjener ikke kurdernes interesser.”

Ifølge de tyrkiske myndigheder er op til 400 PKK-guerillaer indtil videre blevet dræbt. PKK siger, at der er tale om 22 dræbte guerillaer.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer