Medmindre den tyrkiske regering sætter mere fart på fredsprocessen, vil guerillaerne genoplive den væbnede kamp igen.

Guerillaer fra den kurdiske PKK-organisation kan tage op i bjergene i Sydøsttyrkiet/Nordkurdistan igen, hvis ikke den tyrkiske regering sætter mere fart på fredsprocessen.

Det siger Cemil Bayik, en af PKK’s ledere. Han anklager tyrkerne for at bekrige kurderne gennem stedfortrædere. Det skulle ske ved at Tyrkiet støtter islamistiske grupper i Syrien, fx al-Nusra-fronten, som ligger i krig med PYD, der er PKK-relateret.

Al-Nusra er relateret til Al Qaeda og blev i august beskyldt for en massakre i Nordsyrien mod områdets kurdiske civile. Organisationen får lov at bruge Tyrkiet som transitland og kæmper mod YPG, som er den væbnede fløj af PYD, om kontrollen med Nordsyrien/Vestkurdistan.

PKKs leder Abdullah Öcalan opfordrede under kurdernes nytår ”Newroz” i marts måned til våbenhvile og bad militante grupper forlade Tyrkiet for at bane vej for fred.

”Dørene åbner sig for en demokratisk proces. Vi er på et stadie, hvor våbnene bør være tavse og politikken må tale,” sagde Öcalan.

Öcalans udtalelse kom efter længere tids forhandlinger mellem PKK og Tyrkiet, der til gengæld for våbenhvile og en tilbagetrækning af PKK-militante skulle sikre Tyrkiets ca. 20 millioner kurdere mere selvbestemmelse og accept af det kurdiske sprog i uddannelse og retssystemet.

Dagen efter Öcalans udtalelse, erklærede PKKs fungerende leder Murat Karayilan så våbenhvile.

I maj 2013 begyndte PKK så tilbagetrækningen af guerillaer fra Tyrkiet til Sydkurdistan/Irak. Den tilbagetrækning blev suspenderet fra PKKs side i september i vrede over at ”den tyrkiske regering ikke har overholdt deres del af fredsplanen”.

For nyligt proklamerede den tyrkiske regering en demokratiseringspakke. Kurderne krævede blandt andet ret til kurdisk undervisning. I stedet indeholdt pakken kun ret til kurdisk undervisning i privat, og ikke offentligt, regi.

Derfor kritiserer PKK og det prokurdiske parti BDP pakken og den tyrkiske regering.

“Først og fremmest er undervisning på ens modersmål en rettighed, det er ikke noget, man kan forhandle om. Det her viser, at regeringen egentlig ikke er interesseret i at løse problemet, den vil bare slippe af med anklagen om, at den ikke gør noget for kurderne. Det er et spil,” sagde Emrullah Bingül, medformand i det BDP i Istanbul til Kristeligt Dagblad i sidste uge.

[polldaddy poll=7503414]

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer