Kurdistans Arbejderparti (PKK) og Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) strides igen om Shingal-området i nordlige Irak/Kurdistan.

Det var i Shingal, de kurdiske ezidier blev udsat for et folkemord af Islamisk Stat (IS) og det er dette områdes fremtid, striden handler om.

KDP og PKK beskylder hinanden for at ville dominere Shingal uden plads til andre.

Ezidi-kommandanten Qasim Shasho, der er tæt på KDP, siger til RudawTV, at PKK er den ”største barriere” for en befrielse af Shingal fra IS.

“PKK er hovedårsagen til, at operationen i Shingal er blevet forsinket,” siger Shasho.

“Vi ønsker ikke at starte en krig, for vi har én fjende. Men PKK ønsker at hævde, at de befriede Shingal og at de ejer området,” tilføjer han.

Den udlægning er andre ezidier ikke enige i. Til FiratNews, siger Pir Qero fra Ezidiernes Hus, at det var PKK, der hjalp ezidierne, da IS indtog Shingal i august 2014, mens “KDP svigtede os”.

“KDP forlod os og flygtede uden at give os nogen advarsler eller bevæbne folket. Vi (ezidierne) er blevet forrådt og beder dem om at holde fingrene fra os,” siger Qero.

Den 3. august 2014 oplyste de irakisk-kurdiske styrker, peshmerga, at de ikke længere kunne holde stand mod IS og trak sig ud af Shingal. Da IS nærmede sig, måtte ca. 40.000 mennesker forskanse sig på Shingal-bjerget – i 45 graders varme og uden egentlige forsyninger. Mange mennesker døde af sult og tørst. Endvidere blev tusinder af ezidi-piger kidnappet af IS.

PKK og deres syriske gren, Folkets Forsvarsenheder (YPG) krydsede dengang den syrisk-irakiske grænse og åbnede en korridor, hvorigennem ezidierne kunne flygte ned fra bjerget. På kort tid var omkring 20.000 ezidier kommet ned fra bjerget og havde på den måde overlevet.

[polldaddy poll=9168161]

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer