Ifølge svensk og fransk politi har PKK-folk “chikaneret og afpresset” kurdere til at punge ud til organisationen.

Byretten i Stockholm har idømt den 41-årige kurder Yahya Güngör til fire år og seks måneders fængsel for ”våbenbesiddelse, forsøg på afpresning og forsøg på terrorfinansiering”.

Det skriver SVT Nyheter.

Güngör er samtidig udvist til Tyrkiet og har forbud mod at vende tilbage til Sverige. Han kan dog ikke udvises, hvis svenskerne vurderer, at kurderen risikerer tortur i Tyrkiet.

Den dømte mand nægter sig skyldig anklagerne bortset fra våbenbesiddelse.

Dommer Mans Wigen sagde, at Güngör havde forsøgt at afpresse en kurdisk mand i Stockholm med våben for at betale penge til PKK.

“Afpresningsforsøget har fundet sted indenfor rammerne af en omfattende finansieringsaktivitet, som PKK udfører i Europa gennem afpresning,” sagde Wigen i en erklæring.

Helt konkret skulle Güngör have truet en ansat i en restaurant i Stockholm med en skarpladt pistol, så han kunne støtte PKK økonomisk.

11 dømt i Frankrig

I Frankrig blev 11 PKK-folk i april også blevet idømt op til fem års fængsel, blandt andet for afpresning. Det skriver Le Monde.

Gennem politiets telefonaflytning og vidnesbyrd fandt retten i Paris det bevist, at PKK-folk havde chikaneret og afpresset folk til at punge ud til organisationen. Eksempelvis blev folk truet med at blive ”udelukket af det kurdiske samfund”, hvis de ikke betalte til PKK. Ifølge VOA News fastsatte “skatteopkræverne” et fast beløb, som folk skulle betale til organisationen ud fra deres anslåede indkomst.

Også i Tyskland kører der en lignende sag.

Kurdiske foreningsfolk: Ingen afpresning hos PKK

Overfor SVT Nyheter afviser kurdiske foreningsfolk i Sverige, at PKK skulle afpresse kurdere.

”Jeg har ikke hørt fra nogen af ​​mine medlemmer, at de på nogen måde er blevet presset til at give penge til nogen kurdisk organisation eller parti,” siger Ridvan Altun, repræsentant for paraplyorganisationen NCDK.

Til samme medie siger Ahmed Karamus Kurdistan National Congress:

”Kriminelle elementer findes overalt, men den kurdiske frihedskamp tager afstand fra alle kriminelle elementer.”

Den svenske sag kommer på et tidspunkt, hvor Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan i over et år har krævet af regeringen i Stockholm, at den skal slå hårdere ned på PKK. Ellers ville tyrkeren ikke godkende svensk medlemskab af NATO. I forgårs gik Erdogan med til at acceptere svensk medlemskab af forsvarsalliancen mod svenske løfter om at bekæmpe PKK.

Danske sager

Lignende sager har tidligere fundet sted i Danmark. Ifølge Jiyan.dks oplysninger forekommer det ikke rigtig mere.

Weekendavisen skrev i 1994 om anklager om afpresning. Dengang forsvarede den danske pro-PKK gruppes talsmand Ali Celik praksissen med følgende ord: ”Skattevæsenet kan jo ikke lide, hvis du ikke betaler din skat” (Weekendavisen, 11.2.1994).

I 1998 blev en mand overfaldet i PKK-miljøet i København. Den forurettede havde allerede givet 5000 kroner til PKK. PKK-tilhængerne ville have flere penge. Da manden nægtede, blev han overfaldet. To personer blev sigtet for pengeafpresning. Den ene gerningsmand havde tidligere en fængselsdom for at kaste en molotovcocktail mod et tyrkisk kontor (16.1.1998, Jyllands-Posten).

I november 2005 anholdt Københavns politi formodede PKK’ere for hærværk og økonomisk afpresning af en forretningsmand H. O. Pekerman. ”De begyndte i min forretning på Gammel kongevej. De prøvede at få penge fra mig, men jeg ville ikke støtte PKK,” sagde Pekerman.

Se video fra Aftonbladet

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer