Mens Danmark anklager herboende kurdere for at støtte den kurdiske oprørsbevægelse PKK, er USA, Storbritannien og Frankrig klar til sende våben til Irak, som alle ved vil ende i hænderne på PKK, vurderer ekspert.
Arbejderen, 20.08.2014, af ml@arbejderen.dk
FOTO: arkivfoto fra en demonstration for Öcalan i 2013
I Danmark sidder ti herboende kurdere netop nu på anklagebænken i Københavns Byret for at støtte den kurdiske oprørsbevægelse PKK, der står opført på EU’s og USA’s terrorlister efter tyrkisk ønske.
De ti mænd er tiltalt efter terrorlovens paragraf 114b for over tre år at have indsamlet og formidlet mellem 27 og 140 millioner kroner til PKK. Samtlige tiltalte nægter sig skyldige.
NYE VIDNER
Når retssagen efter en sommerferie-pause starter op igen den 2. september, har forsvarerne genindkaldt to vidner, der tidligere har udtalt sig om PKK.
De to vidner skal belyse den seneste udvikling, hvor USA, Storbritannien og Frankrig har erklæret sig parate til at bevæbne kurderne i Irak med våben for at støtte deres kamp mod den ekstreme bevægelse Islamisk Stat (IS). Også den danske statsminister er klar til at sende danske transportfly til området for at flyve materiel og nødhjælp til kurderne.
– De seneste uger har Vesten støttet kurderne. Da anklagerne i vores sag konsekvent har sat lighedstegn mellem kurdiske interesser og PKK, er deres verdensbillede sprængt i stumper og stykker: Nu er det ikke længere ” støtte til terrorister”, men til frihedskæmpere.
Den nye situation skal vi have vidnerne til at forklare, siger en af forsvarerne i sagen, Bjørn Elmquist, til Arbejderen.
Et af de genindkaldte vidner er Lars Erslev Andersen, som forsker i terrorisme på Dansk Institut for Internationale Studier.
-Både USA og Frankrig erklærer sig klar til at give våben til de kurdiske sikkerhedsstyrker i Irak. Disse våben vil med stor sandsynlighed også ende i hænderne på PKK, fordi PKK udgør en aktiv del af fronten mod Islamisk Stat (IS). Mens Danmark fører retssager og sigter påståede PKK-støtter, er USA og Frankrig klar med våben, som alle ved med stor sandsynlighed vil ende hos PKK. Det viser med al ønskelig tydelighed det modsigelsesfulde i EU’s og USA’s terrorlister, siger Lars Erslev Andersen til Arbejderen.
DANSK ENEGANG
Den danske anklagemyndighed står alene i Europa, når det gælder om at tiltale kurdere for at indsamle penge. Blandt vidnerne har været efterforskere fra blandt andet tysk og belgisk politi. De bekræftede begge, at de har efterforsket mod kurdere i deres lande for at samle penge ind til den kurdiske sag -men uden at rejse sigtelser mod én eneste kurder.
Herudover har formanden for den svenske sammenslutning af kurdiske foreninger, Det Kurdiske Rigsforbund, været i vidneskranken. Hun kunne blandt andet fortælle, at i Sverige kan kurderne frit samle ind til jordskælvsofre, til kurdisk røde halvmåne og til den kurdiske tv-kanal Roj TV, uden at blive anholdt og sigtet.
POLITISKE TERRORLISTER
Forsvarerne er allerede i fuld gang med at skrive deres procedure, som skal samle op på sagen og sammenfatte, hvorfor deres klienter skal frikendes. Netop dilemmaet mellem at Danmark har kriminaliseret PKK og givet organisationen terrorstemplet -samtidig med at Danmarks nære allierede nu leverer våben til dem, vil indgå i sagen.
– Det er en meget speciel situation, at anklagemyndigheden har valgt at sigte herboende kurdere, samtidig med at USA og EU bruger netop PKK til at bekæmpe Islamisk Stat. Det må give anledning til at tænke over terrorlisterne. Det afspejler, at terrorlisterne er dybt politiske, siger den ene af kurdernes forsvarsadvokater, Sysette Vinding Kruse, til Arbejderen.
– Det er noget helt galt, hvis man i USA og andre europæiske lande støtter kurdernes sag, mens Danmark bekæmper kurderne og lukker deres tv-station Roj TV og idømmer bøder og lange fængselsstraffe til folk, der støtter kurderne, lyder det fra forsvarsadvokaten.
VANSKELIGHEDER
Den danske udenrigsminister indrømmer, at det kan være ” meget vanskeligt” at sikre, at våben og andet udstyr ikke vil komme i hændende på PKK.
– Det er ofte meget vanskeligt at sikre, at våben og andet udstyr ikke falder i de forkerte hænder.
Det stiller krav til, at de lande, der leverer våben, har et efterretningsmæssigt overblik og ressourcer til koordinering og kontrol.
Vi har fuld tillid til, at USA og Frankrig leverer våben under forsvarlige forhold og i samarbejde med de irakiske myndigheder i Bagdad, skriver udenrigsminister Martin Lidegaard i en mail til Arbejderen.
I KØLVANDET PÅ ROJ TV
Sagen mod de terrorsigtede kurdere startede helt tilbage i september 2012, hvor politiet arresterede otte herboende kurdere og varetægtsfængslede syv af de otte i isolation.
Senere er yderligere to kurdere blevet tiltalt og i september sidste år startede retssagen. De anklagede kurdere er i alderen 27 til 71 år og flere af dem er flygtet fra Tyrkiet.
Ifølge politiet opstod mistanken om støtte til PKK, da man under efterforskningen af den kurdiske tvstation Roj TV fandt ” indikationer på, at der igennem flere år var indsamlet penge i Danmark til fordel for PKK”.
Nu er det ikke længere ” støtte til terrorister”, men til frihedskæmpere.