Ifølge Rahman Haji Ahmadi, lederen af Partiet for Frit Liv i Kurdistan (PJAK), ønsker Tyrkiet, Iran og Syrien at udslette kurdernes eksistens.

Af Dîlan Genc

Rahman Haji Ahmadi blev interviewet af Roni Alasor fra organisationen World Security Network (Verdens Sikkerhedsnet) hvor han fortalte at Tyrkiet, Iran og Syrien prøver at udslette kurdernes eksistens fra denne verden.

For at fremhæve PJAK’s hovedformål, sagde Ahmadi, “det er en ændring til et demokratisk sekulært system i Iran, hvor alle Irans etniske og religiøse minoriteter, herunder perserne selv, frit kan praktisere deres kultur og sprog samt lade deres identitet komme til udtryk hvilket er menneskerettigedernes fundamentale principper. Udover dette, er kønsligestilling også et af vores kernesager,” siger PJAK-lederen og understreger, at han ønsker kurdisk selvstyre indenfor Irans grænser.

For nærmere at forklare ‘Syvpunktserklæringen’ udstedt af PJAK, sagde Ahmadi:

“PJAK tror på en fredsfuld og demokratisk løsning på det kurdiske problem samt andre problematikker i Iran inden for de territoriale grænser. Men Iran er nu i en følsom tilstand. Som PJAK fremhæver i sin erklæring kæmper den iranske regering med en intern krise på mange områder – politisk, socialt, økonomisk, kulturelt samt landets sikkerhed. Alt dette kommer sammen med den eksterne krise og resultatet heraf er et Iran der isolerer sig fra det internationale samfund, og underminerer sin egen legitimitet.”

De syv punkter PJAK har stillet som vigtige skridt i en demokratisering, lyder:

1. Officiel anderkendelse af det kurdiske problem og løsningen på dette, igennem implementering af dialog og demokratiske metoder.

2. For at imødekomme en løsning i et demokratisk og politisk miljø, bør baggrunden for forhandling overvejes.

3. For at gøre klar til dialog, forhandling og en politisk løsning, er et fredeligt miljø uden vold, hvor politik spiller hovedrollen, nødvendigt; derfor et øjeblikkeligt ophør med enhver militær operation.

4. Med henblik på at nå en løsning samt at implementere folkets politiske, økonomiske, kulturelle og civile rettigheder herunder ytringsfriheden som et vigtigt led, er det nødvendigt at sikre alle disse rettigheder samt at eliminere enhver hindring der står i vejen for en løsning.

5. Formel anderkendelse af forsamlingsfrihed og politisk-demokratisk aktivisme.

6. Et folk uden tilgang til deres eget sprog vil ikke være istand til at repræsentere dem selv eller deres identitet. Som følge deraf er man ikke istand til at diskutere deres identitet som et folk ”da de vil være tømt for deres egen kulturelle, etniske og nationale essens.” Derfor er en retslig anderkendelse af de forskellige sprog der hersker i Iran, især det kurdiske sprog, essentielt for at disse sprog bliver brugt i uddannelsessektoren og i alle administrative og ikke-administrative institutioner.

7. Udlevering af politiske fanger og annullering af dødsstraffen for således at fjerne den atmosfære der hersker med frygt og terror og hermed et frit og politisk miljø med fri deltagelse kan eksistere, er et ubestrideligt krav.

PJAK blev dannet den 4. april 2004. Den anden part i konflikten, nemlig Iran, har hidtil afvist PJAKs krav og beskyldt organisationen for at ville splitte Iran. Præstestyret anser PJAK for en terrororganisation, ligesom USA, hvor  PJAK står på listen over terrororganisationer.

Kilde: http://www.worldsecuritynetwork.com/showArticle3.cfm?article_id=18508

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer