“Peshmerga har været afgørende for, at vi kunne nedkæmpe IS,” siger norsk parlamentariker.

Den norske parlamentariker Himanshu Gulati har nomineret de kurdiske Peshmerga-styrker til Nobels Fredspris for deres bidrag i kampen mod “menneskehedens største fjende”, en hentydning til Islamisk Stat (IS).

“Peshmerga har været afgørende for, at vi kunne nedkæmpe IS, som jeg mener er menneskehedens største fjende,” siger Gulati i et interview til den norske Nettavisen.

“Uden det offer, som Peshmerga har ydet ude i frontlinjen mod IS ville IS nok have været større og mere magtfulde, end de er i dag,” mener Gulati.

Gulati er opstillet for det norske Fremskridstpartiet og uddybede begrundelsen for at give Peshmerga prisen.

“Vi står overfor en terrororganisation, der står for et kalifat og et territorium, hvor homoseksuelle bliver kastet ned fra bygninger og ezidi-kvinder på brutal vis bliver holdt som sexslaver.”

Over 1.700 Peshmerga-krigere er blevet dræbt, og mere end 10.000 såret i krigen mod IS, der begyndte i 2014.

Ikke alle steder i irakisk Kurdistan er Peshmerga dog lige populære. FN har i en rapport fra juni 2016 kritiseret Peshmerga for ikke at have advaret den lokale ezidi-befolkning i Shingal om, at den kurdiske styrke trak sig tilbage. Ej heller blev befolkningen evakueret, ifølge rapporten. Det efterlod befolkningen forsvarsløse, da IS indtog området i august 2014.

[polldaddy poll=9929636]

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer